Плевнелиев: Смисълът е да бъдеш патриот, който обича родината си, не криворазбран националист

1206
Плевнелиев: Смисълът е да бъдеш патриот, който обича родината си, не криворазбран националист
Снимка: БГНЕС

Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е свободно и толерантно, да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различните.

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ Българската армия Росен Плевнелиев в речта си по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия по време на военния парад в столицата.

Той припомни, че нито едно бойно знаме не е попаднало във вражески ръце.

На днешния ден се прекланяме пред подвига на славните български воини, отдаваме заслужила почит на загиналите в мисии зад граница, поздравяваме всички ветерани, както и днешните български воини, каза Плевнелиев в словото си.

Плевнелиев: Славната ни армия е опора на обществото и символ на българската държавност

Нашата армия е опора на обществото и символ на българската държавност. В тежките моменти от историята ни тя е живяла с тревогите и с бо...

Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия и ги поздрави за празника, предаде БГНЕС.

"Нашата история е богата на примери как народ и армия отстояват самостоятелното съществуване на българската държава. Хиляди са имената на българските воини и военноначалници, записани в пантеона на българската бойна слава. Народът пази спомена за своите храбри чеда, каза президентът преди хилядите военнослужещи, строени под конец преди старта на военния парад", заяви държавният глава. 

Заветът на нашите сънародници, воювали и загинали, за да имаме ние нашето бъдеще е в чистата любов към Отечеството. Техният завет и пример сме длъжни да помним и отстояваме, посочи още държавният глава. 

Президентът посочи, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята. 

Сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото. Свидетели сме на фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред. Днес международната среда е усложнена като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите, заяви държавният глава. 

Армията ни показва възможностите си за 6 май

Над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски ще участват в тазгодишния военен парад за 6 май - Деня ...

В словото си Плевнелиев заяви, че свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност и те трябва да се уважават от всеки. По думите му, смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е просветено свободно и толерантно. Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния. 

Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност на България, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, каза още държавният глава. 

След неговото слово на жълтите павета излезе и армията на парад, такъв, какъвто от години не е провеждан. Армията показа бойната си сила. Над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски преминаха през центъра на София пред погледите на държавници и хиляди граждани. 

Въздушният парад показа почти всички типове вертолети и самолети на ВВС и в небето прелетяха 12 машини. Хеликоптер Ми-17 премина с националния флаг за откриването на парада. 

На площада премина и бойна техника - танкове, гаубици, бойна машина на пехотата, МТЛБ, БТР, зенитно ракетни комплекси - „ОСА“ АК; „Точка“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125. Показани бяха и бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“- и, бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили Пустинна котка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com