Пловдив е Европейска столица на културата 2019 в България

40799
Пловдив е Европейска столица на културата 2019 в България

 

Българският град, който ще бъде кандидат за „Европейска столица на културата”-2019, е Пловдив. Градовете, които стигнаха до финалния етап са Велико Търново, Варна, Пловдив и София. На събитието, на което бяха представени резултатите, присъстват министърът на културата от служебното правителство доц. Д-р Мартин Иванов, предаде "Фокус".

Журито, което реши кой град-кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, беше съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти. Според правилата 7 от членовете на журито са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.

Чобанов: Губещи в конкурса "Европейска столица на културата 2019" няма

Губещи в конкурса „Европейска столица на културата 2019“ няма. Усилията по подготовката, издигането на кандидатурата, събир...

След събеседване с представителите на градовете-кандидати и въз основа на критериите за Европейска столица на културата, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019. Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете - кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете-кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. На 29 август т.г. делегатите посетиха София, след това на 30 август бяха в Пловдив, на 1 септември – във Варна, а на 2 септември посетиха и Велико Търново, информира БГНЕС.

Основните принципи, по които протече оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати, са - тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Един от важните критерии беше този – програмата да бъде изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

Две държави независимо една от друга ще излъчат Европейска столица културата през 2019 г. Това са България и Италия. В Италия победителят между градовете Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена ще стане известен през октомври. Целта на инициативата, която стартира през 1985 г. и постепенно се превръща в добър инструмент за регионално развитие, е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера, информира Европейската комисия.

Концепцията „Пловдив заедно“, с която Пловдив бе класиран на първо място сред останалите претенденти, си поставя амбициозната задача чрез културата в най-широкия смисъл на понятието да се обединят хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в града и целия Южен централен район, който стои зад пловдивската кандидатура за Европейска културна столица, информира Радио Пловдив.

Факултета и Столипиново също влизат в битката за Европейска столица на културата

Етническите квартали на Пловдив и София „Столипиново" и „Факултета" стават част от борбата на двата града за Европейска сто...

Същевременно „заедно“ означава и интегриране на историческите пластове, натрупани в града и региона, съвремието и визията за бъдещо развитие. „Пловдив заедно“ цели също заздравяване на връзката между всички тези хора и територията, която населяват, чрез съживяване на публични пространства като хълмовете, реката, парковете, улиците и площадите и изоставените сгради /например Тютюневите складове със своята забележителна архитектура/, преосмислени като пространства за култура, спорт, отдих и забавления. Концепцията има и отделен стълб от проекти, свързани с новите технологии, екологията, здравословния живот.

Предстои министрите на културата да вземат окончателно решение на редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. и да потвърдят името на победителя.

Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, заяви: "Поздравявам Пловдив както за спечелването на конкурса, така и за това, че ще бъде първата Европейска столица на културата в България".

12 града подкрепиха кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата

Кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата получи подкрепа на 12 европейски града, съобщи зам.-кметът Александър Държи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт
КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  По този повод за 8-ма поредна година КТ "Подкрепа" организират...