Плюсовете на еврото, вдигането на пенсиите и реалните осигуровки - говори Иванка Шалапатова

6830
Плюсовете на еврото, вдигането на пенсиите и реалните осигуровки - говори Иванка Шалапатова
Снимка: Пресцентър на МТСП

"Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, колкото хората се притесняват. Не очакваме сътресение в покупателната способност". Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

"Напълно разбираемо е защо така плашещо е влизането ни в еврозоната. Това е нормална реакция, защото това е нещо ново. България може да черпи опита от вече 20-те страни, които са преминали към еврозоната и в които е имало същите страхове", посочи тя. Доходите, кредитите, депозитите ще се преизчислят автоматично в евро, обясни социалният министър. А за социалните плащания и пенсиите увери, че ще се закръглят в полза на хората.

Снимка: iStock

Още: Асен Василев: С българския лев губим 1% от БВП годишно

Според нея използването на общата европейска валута създава много удобства. А основната цел в крайна сметка е страната да стане още по-привлекателна за инвестиции: "Това би било изключително добра стъпка за България, за да може да има и устойчиво развитие и да вървим напред", пише БГНЕС.

Шалапатова препоръча хората да се доверяват на достоверни източници и да не се поддават на фалшиви новини и страх. "Няма повод за притеснение", категорична бе тя. И продължи: "Финансовото състояние в страната е добро. Дългът ни към брутния вътрешен продукт е 22% - вторият най-нисък в ЕС, много по-нисък от допустимия 60% от БВП, бюджетният дефицит е 2,2% през миналата година, курсът на лева е стабилен, той е фиксиран. Остава да изпълним критериите за ценова стабилност. Смятам, че когато има спокойствие и устойчиви политики, наистина една такава на пръв поглед непостижима цел като присъединяването към еврозоната е абсолютно реалистична. Предприемаме нужните мерки и за намаляване на инфлацията, и за информиране на населението".

Увеличаването на пенсиите

Още: Стажът за пенсия не стига: Трикове и подсказване от НОИ

Снимка: iStock/Gulliver

Социалният министър напомни, че пенсиите се увеличават по швейцарското правило, което е заложено в закона. "Това е инструментът. Той до някаква степен цели да има адекватност на размера на пенсиите", каза тя и цитира статистически данни, според които средната продължителност на получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст е над 23 години. Това означава, че е изключително важно пенсиите да останат свързани с осигурителния принос, смята министърът. По думите ѝ предизвикателствата в България са свързани със застаряващото население и демографската характеристика на обществото.

"За жалост в България пенсионната система създава силно усещане, че не е стабилна, не е справедлива, размерът на пенсиите не е адекватен. Именно затова още от встъпването ни в длъжност екипът на министерството решихме, че каквито и промени да предложим да направим, важно е да се вземе като решение въз основа на анализ. Затова стартираме този анализ, така че с решенията, които ще вземем вследствие на него, да се гарантира стабилна, по-справедлива и по-адекватна пенсионна система, която да върне доверието на хората".

Защо да се осигуряваме на пълния си доход?

Снимка: БГНЕС

Като проблем Шалапатова отчете ниското доверие на хората и много ниската мотивация на хората да се осигуряват на пълния си доход. Тя обяви, че не се предвиждат сериозни стъпки от рода на увеличаване на вноската за пенсии.

Още: Идея: Максималният осигурителен доход да се определя по формула

Според нея не е важно да се вдига вноската, а е важно да се вдигне финансовата грамотност: "Ако в момента всички българи, които упражняват труд, се осигуряват на пълните си доходи, то приходите в системата ще бъдат изключително благоприятни. Тогава може да има разпределяне на по-голям ресурс. Защото това, което в момента се получава, е, че всяка следваща година националният бюджет дофинансира".

Социалният министър изброи негативите, които търпи работникът, когато се съгласи да го осигуряват на минимална заплата, а не на реалния доход. Предприемат се и мерки за подобряване на демографската картина у нас, добави тя, цитирана от БГНЕС.

За ротацията

Относно предстоящата ротация министър Шалапатова заяви, че до момента не е получавала сигнали, че ще има промяна. "Ние имаме изключително сериозни социални задачи. Приемствеността, но и бих казала куражът и мащабът на работа на министъра за мен са изключително важни. Дори да има смяна, аз много бих се надявала да има приемственост в диалога с хората".

Все още не е ясно с колко процента ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници на терен, каза още Иванка Шалапатова. Тя декларира, че целта им е цялостно "да се погрижат за хората в социалната сфера", пише БНР.

Още: Социалният министър каза обсъждат ли ротацията в кабинета

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com