По 70 лева обезщетение на заклано прасе обеща кабинетът

5915
По 70 лева обезщетение на заклано прасе обеща кабинетът
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството допълни свое постановление от юли, с което позволява да се изплатят обезщетения на стопани, които превантивно заколят домашните си прасета. Помощта е от 70 лв. за животно. Тя обаче се полага само за животни, които са регистрирани. Мярката е за стопаните, които имат свине в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси.

За изчисление на средствата са използвани изкупни цени за килограм живо тегло и цена на концентриран фураж за изхранване на свине за угояване за месец август 2018 г., се посочва в съобщението на правителствената пресслужба. 

Земеделският министър моли големите вериги да сложат цена на хляба, в която няма печалба

Увеличение от 20-30 стотинки на хляба за мен е нереалистично, защото поскъпването на пшеницата не се пренася изцяло кумулативно в ценат...

Основание за клането е опасността от разпространение на болестта Африканска чума по свинете в големите индустриални ферми, около които в непосредствената близост има малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди.

Целта на превантивната мярка е да се намали рискът от проникване и разпространение на заболяването в промишлените обекти. Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби, мотивират решението си министрите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com