По-сериозен контрол над колекторските фирми, искат от АЗП

4587
По-сериозен контрол над колекторските фирми, искат от АЗП
Снимка: iStock

Асоциацията за защита на потребителите настоява за пореден път Комисията по правни въпроси към Народното събрание да създаде правила за мониторинг и контрол над фирмите за събиране на вземания чрез специален закон регулиращ дейността им, пишат от организацията.

Те припомнят, че вчера Народното събрание одобри на второ четене промените в Закона за защита на потребителите, които ще способстват Комисията за защита на потребителите да подобри координацията и сътрудничеството при разследването на трансгранични нарушения в онлайн пространството.

Одобрено: КЗП ще може да сваля онлайн съдържание, глоби и за доставчици на ел.услуги

Депутатите одобриха окончателните промени в Закона за защита на потребителите. С промените ресорната комисия да има правомощия да разпо...

Чрез промените КЗП ще може да разпореди блокиране на сайтове като крайна мярка, да иска от доставчиците на хостинг услуги премахване на съдържание от сайтове или ограничаване на достъпа до онлайн магазини, ако търговците масово нарушават правата на потребителите и сами не премахнат от сайта некоректните си търговски практики.

От АЗП предлагат още по-широки правомощия за КЗП заради нелоялните практики на колекторски фирми.

"Предлагаме като временно решение да бъдат още повече разширени правомощията на КЗП, като и бъде вменено да следи дейността колекторските компании. Те често използват нелоялни практики, включващи манипулации, заплахи и подвеждане на длъжниците, които също са потребители, пишат още от организацията.

"В момента фирмите за събиране на дългове са учредени, регистрирани и функционират според Търговския закон на Република България. Практиката показва, че обкновено при регистрация те се определят като финансови посредници. Срещу такса тези фирми имат достъп до Централния кредитен регистър на България и съответно възможността да определят кредитния статут на дадено лице. Те боравят с огромен масив лични данни, което е допълнителна причина контролът над тях да бъде завишен.

КЗП: За 2 години жалбите срещу онлайн търговци са се удвоили

До момента са се регистрирали 11 000 онлайн търговци в България, продължаваме работа по защита на потребителите при продажби от разстоя...

През последните 5 години наблюдаваме драстично увеличение на обхвата на дейността на тези компании, като към момента събирането на битови сметки представлява малък процент от портфейла им със вземания. От 2017 г. има устойчива тенденция все повече банки да им продават големи пакети просрочени кредити. За последните две години колекторските фирми поставиха рекорд като изкупиха над 3 млрд. лв. лоши кредити!

Важно е също така да се отбележи, че е възходящ трендът на продаване на необслужвани ипотечни кредити и фирмени вземания. Само за сравнение през 2015 г. обемът на изкупените дългове възлиза на 500 млн. лв., като те основно бяха на физически лица с потребителски кредити към банки и дружества за бързи кредити, клиенти на телеком оператори и компании за комунални услуги.

В България има специален закон регулиращ дейността на финансовите институции и такъв регулиращ дейността на Частните съдебни изпълнители. Всеки от тези два сектора подлежи на контрол и мониторинг от няколко национални институции както и европейски такива. В същото време колекторските фирми не подлежат на никакъв контрол дори и от Комисията за защита на потребителите, което налага нейните правомощия да бъдат разширени, уточняват още от АЗП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество