Под 10 са бежанците, които може да представляват заплаха

26533
Под 10 са бежанците, които може да представляват заплаха

По-малко от 10 са тези бежанци, които, на базата на системата от критерии и на базата на информацията получена за тях, са определени, че представляват потенциална заплаха за сигурността ни. Това заяви Цветлин Йовчев, след заседанието на вътрешната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

За тези, които са идентифицирани като потенциална заплаха за националната ни сигурност, веднага ще бъде задействана процедура, за да може да бъдат екстрадирани извън страната. До момента, докогато това стане, те ще бъдат под засилено наблюдение на места от затворен тип, обясни Йовчев. Вътрешният министър заяви, че преводачите, които подпомагат комуникацията с тези хора е един от проблемите, който се решава чрез различни ресурси, включително и НПО-та.

"Мисля, че ще успеем да осигурим необходимия ресурс, така че да няма проблем при осъществяването на тази комуникация", обясни той. Цветлин Йовчев каза, че проблем при идентифициране на заплахите е свързан с това, че трябва да има достатъчно подготвени хора, които могат да оценяват и да преценяват правилно. Така от тази гледна точна ресурсите не са много големи.

Анализите показват, че запазването на тенденцията за нелегално преминали границата ни към момента ще породи сериозен проблем и всичко зависи от ситуацията в Сирия. Властта у нас не очаква конфликта там да се реши бързо и затова Йовчев смята, че в сравнително продължителен период от време потокът на бежанци няма да спадне. "Трябва да се готвим и за по-лошото", добави министърът.

Около месец ще е необходимо на властите у нас да се разкрият и подготвят новите места за настаняване на бежанци. В момента се работи по намиране на места за настаняване на бежанци, има идеи и след разговори с кметовете ще стане ясно къде ще са те. Все още не се казва ясно на колко пари от ЕК ще можем да разчитаме, каза още Йовчев. Според него проверката на експертната група от ЕК е приключила успешно. "Ние ще получим някакви средства, тъй като вече е признато, че имаме извънредна ситуация, можем да се възползваме от тези фондове. Точният обем ще бъде определен, предполагам в близките 2 седмици", каза вицепремиерът. Той посочи и че евентуално, ако страни изразяват готовност, част от бежанците да бъдат пренасочени към територията на трети страни. В двустранните разговори, които се провеждат все още няма договореност, но Йовчев посочи, че има страни, които вече изразяват готовност като Германия, с която все още не сме говорили и не сме поставили въпроса. Според прогнозата до края на годината можем да надхвърлим дори 11 000 от нелегални емигранти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 24 май 2024 г.
Най-важното за деня, 24 май 2024 г.

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 май. ВЕЛИКАТА ПРОСВЕТИТЕЛСКА МИСИЯ НА ПЪРВОУЧИТЕЛИТЕ: ОТКЪДЕ МИНАВА...