Поход в Световния ден на климата

2599
Поход в Световния ден на климата
Снимка: Thinkstock/Guliver

На 15 май се отбелязва Световния ден на климата. Той е обявен от министрите на страните членки подкрепили Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Документът е ратифициран и от България през март 1995 г., напомнят от Фондация Еко Общност.

Къде? за да го отбележим и да привлечем вниманието към промените на климата, които засягат всички нас, през 2015г. Коалиция за климата-България и ПП Зелените канят желаещите да се включат в Поход за Климата. Инициативата е продължение на т.нар. "Climate March" започнал в Ню Йорк през септември 2014г. и превърнал се в най-големият климатичен протест досега отбелязан по целия свят. Събираме се на 15.05.2015 (петък) от 18:00ч "На Попа", (ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Патриарх Евтимий“) и ще шестваме до Министерски съвет. Присъединете се към нас и към събитието във Фейсбук!

Основната цел? на климатичния поход е да се отправи ясно послание към нашите и световни лидери, които ще се срещнат за двадесет и първи път в Париж (COP 21) между 30 ноември и 11 декември 2015г. на срещата на върха по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Светът очаква реално юридически-обвързващо споразумение със задължителни цели за намаляване на емисиите от парникови газове, заместващо протокола от Киото. Ако за поредна година споразумението не стане факт, планетата ни ще бъде безпрецедентно застрашена от бездействието ни към климатичните промени, касаещи хората и природата по цялата Земя. Реално ние сме първото поколение което вижда негативите от изменението на климата и последното което може да направи нещо, така че те да бъдат спрени.

Проблемът? е в резултат от човешката дейност и зависимостта на нашите икономики от изкопаеми (въглеродни) енергийни източници (петрол, газ, въглища и др.) и вследствие на тяхното изгаряне температурата на планетата се повишава. През последните две десетилетия ежегодно сме свидетели, че всяка изминала година поставя рекорд за най-топла година, като за 2014г. това се случи отново, а първото тримесечие на 2015г, надмина топлинните рекорди и статистики до този момент.

Последиците? от това увеличение на температурите в глобален мащаб са крайно неблагоприятни за хората и екосистемите. Топенето на ледниците повишава нивото на световния океан. Това ще доведе до изчезването на редица острови и крайбрежни райони, а те са сред най-населените на планетата. Свидетели сме на драстична промяна на количествата и разпределението на валежите от дъжд и сняг. Засилва се честотата и се увеличава интензитета на сушата и ураганите, стотици милиони хора ще страдат от недостиг на вода и обработваема земя. Ефектът върху хората, особено най-бедните, ще е липса на препитание и загуба на традиционни територии за живеене. Това ще изостри конфликтите на регионално ниво и ще увеличи броя на хората, мигриращи и бягащи от природни и човешки катастрофи. Според данни на ООН към момента има над 200 млн. души, наречени „климатични имигранти”, напуснали териториите които традиционно са обитавали, поради невъзможност да си осигурят храна и вода от тези територии.

В България! също виждаме проявленията и  негативния ефект от изменението на климата. Голям брой наводнения, отнеха човешки животи и унищожиха домовете на много хората. Горите, подложени на интензивна сеч, страдат от зачестилите пожари и засушавания, а силните градушки унищожават реколтата и нанасят големи финансови щети върху инфраструктурата и частната собственост. Въздухът ни е сред замърсените в Европа, за което сме отговорни всички ние, а често големите замърсители са недосегаема собственост на олигарси или юридически лица, които не правят достатъчно за справянето с този глобален проблем, забравяйки че България е неделима част от ЕС. Политиците и гражданите също не обръщат достатъчно внимание на този факт, а страдат основно малките деца и хронично болните.

Заедно можем да постигнем много! все още имаме шанс да ограничим този процес и да променим посоката на икономическото ни развитие, намалявайки риска за планетата ни, и създавайки нов подход за устойчиво икономическо развитие. Точно заради това, че нищо не е загубено, Ви каним да се присъедините към климатичния поход на 15-ти май. За да изискаме от политиците да подкрепят амбициозни климатични цели и да се споразумеят за дългосрочни действия за ограничаване на затоплянето на климата, чрез задължителни мерки за реформи в енергетиката, транспорта, селското стопанство и преминаване към нисковъглеродна икономика, което ние виждаме и като единствения устойчив път за бъдещето на хората и нашата планета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com