Поход за свободата и в България - срещу трафика на хора

1809
Поход за свободата и в България - срещу трафика на хора
Снимка: Getty Images/Guliver

За трета поредна година София се включва в глобалната инициатива "ПОХОД ЗА СВОБОДАТА", организирана от международната неправителствена организация А21. На 15 октомври 2016 г. десетки хиляди хора по целия свят ще извървят символично разстояние в своя град в подкрепа на борбата с едно от най-сериозните глобални престъпления – трафика на хора.

Походът в София стартира в 11:30 на Моста на влюбените над бул. България, до Националния дворец на културата. От там участниците ще извървят разстоянието до Народен театър „Иван Вазов“. Тази година с Похода ще бъде отбелязана и първата годишнина от старта на Национална телефонна линия за борба с трафика на хора, която стартира през 2015 г. именно с тогавашното издание на глобалната инициатива.

Близо 6 млрд. долара са спечелили трафикантите на мигранти през миналата година

Около 40 000 трафиканти на мигранти са спечелили близо 6 милиарда долара през миналата година. Най-голям е броят на трафикантите от тур...

„Походът за свободата е изключително важен за България, защото за съжаление страната остава начело на негативните класации и продължава да дели първото място с Румъния по брой жертви на трафик от ЕС“, каза Кира Гордън, изпълнителен директор на фондация А21 за България. „Общият брой на жертвите – българи няма как да се установи с точност поради скрития характер на престъплението. В последните години са идентифицирани между 500 и 600 жертви на година, което ни говори че в действителност хиляди българи продължават да бъдат поробвани и експлоатирани в Европа.

250 са градовете, които се очаква тази година да се включат в Поход за свободата. Глобалният му старт ще бъде даден в Нова Зеландия, а последни в него ще се включат хората от Тафуна, столицата на един от островите Американска Самоа. Между тях походи ще се случат в Лондон, Париж, Кейптаун, Сидни, Ню Йорк, както и в Аржентина, Бразилия и дори в Гана, Нигерия и Филипините. Карта на всички локации на Похода може да бъде открита ТУК!

Още три български града тази година ще участват в Поход за свободата. Това са Пловдив, Велико Търново и Карлово, където събитието се организира от местните комисии за борба с трафика на хора и активното участие на местните училища, университети, доброволци от Български червен кръст и граждани, които искат да заявят своята позиция срещу съвременното робство.

По данни на ООН трафикът на хора остава най-бързорастящото престъпление в света, с милиони жертви глобално. В Европа най-разпространеният вид трафик е този с цел сексуална експлоатация – по данни на Европейската комисия около 75% от всички идентифицирани жертви. Притеснителен е обаче ифактът, че в последните години се наблюдава нарастване на броя на жертвите, въвлечени в трудова експлоатация. Българите саизмежду особено уязвимите към този тип трафик хора поради затруднената социално-икономическа ситуация в страната, липсата на възможности за работа в по-малките населени места, сегрегацията на цели общности, високите нива на отпадане от училище и др.

Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор

Трафикантите на бежанци да бъдат наказвани със затвор. Това предлагат от Центъра за противодействие на корупцията и организираната прес...

От миналата година в България оперира и първата Национална телефонна линия за борба с трафика с номер 0800 20 100. Тя е денонощна и безплатна за обаждане от целия Европейски съюз. Линията може да бъде използвана от всички български граждани, които са жертва на трафик, имат съмнения, че те или техни близки са в риск, желаят да проверят работна позиция в чужбина или просто да се информират за проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com