Поискаха смяна на шефа на АПИ заради опасни мантинели и "гъста гора" на АМ "Струма"

3392
Поискаха смяна на шефа на АПИ заради опасни мантинели и "гъста гора" на АМ "Струма"
Снимка: МРРБ

Експерти на Института за пътна безопасност констатираха, че по магистрала „Струма“ от Перник до Благоевград има повече от 60 участъка с увредени и опасно стърчащи мантинели, които застрашават живота и здравето на българските граждани.

Освен това от института настояват председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Тодор Василев да бъде освободен и на негово място да се назначи доказан професионалист, който няма обвързаности с пътностроителните фирми. "Според нас председателят на АПИ Тодор Василев няма право да заема такива отговорни длъжности, тъй като с безотговорното си поведение води до повишаване броя на жертвите по пътищата на България", гласи писмото им до новия регионален министър Иван Шишков.

1,4 загинали дневно на пътя от началото на 2022 г. - какви мерки са необходими?

Пътнотранспортният травматизъм е най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани от началото на 2022 г. Това показва ...

"Липсата на поддръжка е до такава степен, че на определени места изкривените мантинели са обгърнати от гъста растителност, която не е почиствана от месеци. Констатирани са множество опасни неравности по магистралата, които представляват непосредствена опасност за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Най-голямото безумие е, че по магистралата е израснала гъста гора, която заема почти 12 километра по трасето", пише в доклада на института.

Освен това се добавя, че по АМ "Струма" има наклонени знаци и лоша маркировка - "допълващи белези, доказващи липсата на дори елементарно поддържане" на магистралата.

"Въпреки уверенията на вашия предшественик Гроздан Караджов, че поддръжката е осигурена до края на месец септември, е видно, че използването на АМ „Струма“ е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия", пише в писмото на института до Иван Шишков.

"До този момент са разплатени десетки милиони лева за поддръжката на магистралите в България. Това означава, че са налице сериозни злоупотреби от страна на АПИ. Отговорността се носи от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев, който бе назначен от бившия регионален министър Гроздан Караджов. Той носи и пряка отговорност за изготвяне на заданията, по които пътноподдържащите фирми извършват подръжката на републиканската пътна мрежа и носи пълната отговорност за извършване на контрола за състоянието на същата", добавят от Института за пътна безопасност.

Сандов за АМ "Струма": Спасих пари, които щяха да идат за глоби

Това беше етап от процедура, дълго време убеждавах МРРБ, че това е единственото възможно действие. Явно са се превърнали в една сервилн...

Проверки и на останалите автомагистрали показват подобни проблеми. Това дава основание на института да се обърне и към главния прокурор Иван Гешев да разпореди на окръжните прокуратури при всяко тежко ПТП да се назначава експертиза, която да изследва състоянието на пътя, а длъжностните лица да носят наказателна отговорност.

Иван Шишков преди няколко дни вече обяви, че обмисля да смени ръководството на АПИ, назначено от Гроздан Караджов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com