Поклонническо пътуване от Видин до Кръстова гора

33422
Поклонническо пътуване от Видин до Кръстова гора
Снимка: www.panoramio.com

С благословията на Видинския митрополит Дометиан бе организирано поклонническо пътуване до Кръстова гора. Това каза за Радио “Фокус”- Видин архимандрит Поликарп, председател на катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”- Видин.

 „Това пътуване бе в чест на Неделя Кръстопоклонна, всяка трета неделя на Великия пост. „Тъй като на Кръстовден струпването на благочестиви християни на Кръстова гора е многобройно и тогава е много трудно човек да пристъпи и да се помоли, преценихме, че най-удачното време за това е именно този празник, който е в чест на животворящия Господен кръст, а именно Неделя Кръстопоклонна”, обясни архимандрит Поликарп.

Утре откриват туристическия сезон във Видин

На 21 март ще бъде открит туристическият сезон с обиколка на историческите и културни забележителности във Видин. Това съобщиха от...

 Пътуването бе с цел посещение и поклонение на честния кръст на Кръстова гора и всички параклиси, построени в чест на Светите апостоли. То бе оглавено от духовници от катедралния храм на Видин. „Кръстова гора е духовен център на кръста Христов”, каза още архимандрит Поликарп. След поклонението в Кръстова гора поклонническата група от Видин посети Бачковския манастир, след което и Кукленския женски манастир „Св. Козма и Дамян”, където с благословението на Пловдивския митрополит Николай групата пренощува. „Там бяхме радушно и топло посрещнати. Монахините приветстваха и с много голяма радост приеха поклонниците от Видин в светата обител”, разказа архимандрит Поликарп.

Преди връщането към Видин цялата поклонническа група е посетила митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив, където е била отслужа тържествена света литургия. „С това приключи нашето пътуване. На този ден частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос се сваля от Кръстова гора в Пловдив, за да могат повече вярващи християни да пристъпят и да се поклонят. По време на светата литургия вярващите християни от Видин имаха възможността да се поклонят на частицата от кръста на Христос и да се помолят за здраве”, допълни архимандрит Поликарп. Поради високия интерес на вярващи християни и жители на Видин да посетят Кръстова гора ще бъде организирано второ поклонническо пътуване на 5-ти и 6-ти април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com