Полезни съвети как да пазим природата

8344
Полезни съвети как да пазим природата
Снимка: Пиринско

В забързаното ежедневие често не се замисляме за влиянието ни върху околната среда. Всеки ден генерираме килограми отпадъци и стотици въглеродни емисии, харчим вода и енергия, и изхвърляме храна, която може да бъде използвана повторно. Живеем така, сякаш ресурсите на Земята са неизчерпаеми. В свят на икономическо и социално неравенство, достъпът до чиста питейна вода, до отопление, електричество и храна, не е даденост, а привилегия. Но какво можем да направим, за да пазим природата?

-        Рециклирането е важна стъпка, с която можем да допринесем за здравето на нашата планета. Материали като стъкло, алуминий, хартия и пластмаса, могат да се оползотворяват на 100%, стига да се събират и рециклират правилно. Винаги връщайте стъклените бутилки за многократна употреба в търговската мрежа, за да бъдат използвани отново в производствения процес, а тези за еднократна употреба могат да се изхвърлят в контейнерите за стъкло, за да се рециклират.  

-        Не оставяйте отпадъци сред природата. Никога не изхвърляйте боклука си там, където той няма място. Голяма част от отпадъците не се рециклират по естествен път. Така например, на една пластмасова бутилка ще са й необходими между 400 до 450 години, за да се разгради, на мокрите кърпички – над 500 години, на батериите – около половин век, а на стъклото – до 1,000 000 години. Ето защо винаги почиствайте след себе си и изхвърляйте отпадъците на установените места.  

-Участвайте в доброволчески кампании за почистване и залесяване.

Доброволният труд не изисква средства или съществени усилия, но е чудесен начин да бъдете в полза на себе си и на обществото. Това лято водещата марка бира Пиринско ни даде отличен пример как да бъдем отговорни към природата с кампанията „Пиринско Чисти планини“. Повече от 1,000 доброволци от цялата страна се включиха в инициативата, за да спомогнат за опазването на Пирин. Акциите по почистването се проведоха през месец август и септември на различни локации в Пирин и в Шумен. Благодарение на усилията на доброволците, бяха събрани общо 800 килограма отпадъци, сред които пластмасови бутилки и опаковки, картон, текстил, фасове, както и органичен и битов отпадък.

-        Засадете дърво. Това е добро дело, с което не само ще помогнете на природата, но и ще дадете пример на децата и семейството си. С всяко засадено дърво, планетата ще ви каже: „Благодаря!“.

Чрез своите действия в ежедневието, бъдете отговорни към околната среда. Защото имаме само една планета, нали?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com