Полицаи и надзиратели отново излизат на протест под прозорците на властта

5718
Полицаи и надзиратели отново излизат на протест под прозорците на властта
Снимка: БГНЕС

Протестът ни ще съвпадне с празника на МВР на 5 юли. Това каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов, цитиран от агенция "Фокус".

„СФСМВР е съорганизатор на протеста със Синдиката на служителите в затворите. Те също са много важна част от сигурността на държавата и са подложени на същите изпитания", посочи Попов. "Благодаря, че в двадесет протеста сме били рамо до рамо с колегите и сме били подкрепяни от КТ „Подкрепа“, коментира Валентин Попов. „Дадохме шанс от повече от година и половина на държавните мъже в диалог да се вземе правилното решение. Тъй като такова решение не се взима, решихме с тези протестни дейности, които ще започнат на петък, да дадем тласък на разговорите“, обяви председателят на синдиката.

СФСМВР отбеляза 10 години синдикална дейност (ВИДЕО)

На тържествена церемония във военния клуб в София Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) ...

"Като първа стъпка за определяне на минимума за допълнително възнаграждение за нощен труд, бихме приели за добър жест от левче нагоре", каза той и обърна внимание, че България е единствената страна на Балканите, която няма колективен трудов договор. "Ние като организация нямаме право да се присъединяваме към големи синдикални федерации“, изтъкна Валентин Попов.

"Полагането на нощен труд в България е в неприемливи количества", заяви и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той подчерта, че нощният труд е изключително вреден. „В България нощният труд е ниско заплатен – за нощен труд се плаща 0,25 лева на час от 2007 година", обърна още внимание синдикалистът.

КТ „Подкрепа“ предложи решението на въпроса в няколко варианта. Единият заплащането за нощен труд да бъде определено като някаква част от минималната работна заплата. Втората възможност, която беше разгледана, е добавката за нощен труд да бъде част от индивидуалната работна заплата на лицето. Предложихме един междинен варират, докато се спрем на някакъв краен – доплащането за нощен труд в минималния си размер от 0,25 лева да бъде коригирано на един лев", посочи президентът на КТ "Подкрепа". За съжаление, нищо от това не се случи. Затова колегите от синдикалната федерация, които са едни от най-засегнатите от това положение, ще организират протест“, каза Манолов.

Припомняме, че протестът се организира от Синдикалната федерация на служителите в МВР, Синдиката на служителите в затворите, заедно с КТ „Подкрепа“ под надслов „За достойни условия и заплащане на нощния труд“. Протестът ще започне в 14:00 часа пред Министерски съвет на 5 юли (петък).

СФСМВР започва кампания под надслов "Не на насилието на стадионите"

Във връзка с възникналия инцидент на 18 април 2018 г., при който пострадаха двама служители на реда, Синдикална федерация на служителит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com