Полицаи, пожарникари и служители на МВР излизат на национален протест на 21 октомври

3684
Полицаи, пожарникари и служители на МВР излизат на национален протест на 21 октомври
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Протестите продължават до пълен успех и исканията ни остават непроменени: 15% увеличение на основните заплати на всички служители в МВР, спешни промени чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, и нов закон за МВР, който да влезе в сила до една година. Това заяви заместник-председателят на Управителния съвет (УС) на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов пред репортер на Actualno.com.

Той обяви, че на 21 октомври (събота) 2017 г. ще се проведе мащабен национален протест на служителите на МВР пред Народното събрание.

Кузманов подчерта, че излезлите днес служители на МВР пред Парламента правят това в обедната си почивка, като не нарушават правилата, а част от протестиращите са в отпуск.

По думите на Кузманов протестите на служителите на МВР няма да застрашат предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, като сигурността на страната ще бъде обезпечена.

Ситуацията при пожарникарите

​Професионалното ръководство на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) не можа две години - от лятото на 2015 г. до 1 август 2017 г. - да реши проблема с попълването на минималния брой на служители в екип на една машина от пожарната, който е трима души, каза още Кузманов.

Той заяви, че униформите на пожарникарите са с изтекъл експлоатационен срок в Европа и не гарантират здравето и безопасността на огнебореца. "В момента, в който са бракувани в Канада, Италия, Швейцария, Швеция, Испания, за да ни бъдат дарени, в този момент е изтекъл и срокът им на годност", посочи Илия Кузманов. Те (униформите - бел. ред.) са получени в България с изтекъл срок на годност. Имаме и дрехи, които също са втора употреба, но със изтекли експлоатационни качества. Заместник-председателя на УС на СФСМВР уточни, че парите за униформи практически на 90% са изплатени и чисто технологично като време остава някои от служителите в системата да ги получат.

Увеличението на заплатите в МВР

Илия Кузманов е категоричен, че увеличението на заплатите на служителите в системата може да се случи сега със задна дата, считано от 1 февруари 2017 г., каквото е и едно от исканията на протестиращите. По думите му въпросът не е свързан толкова с финансиране, колкото с политическа воля. Той посочи, че преговори с ръководството на МВР по отношение на протестните искания в класическия смисъл на думата няма, но се води социален диалог.

По-рано днес пожарникари и полицаи излязоха на протест демонстрация пред Народното събрание, като показаха критичните условия, при които се борят за спасяването на животи по време на тяхната служба.

Брифингът и акцията приключиха за около 40 минути - времето за обедна почивка на служителите в МВР.

Вижте повече по темата в следващите видеа

Снимки: Actualno.com/Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com