Полицаите отново недоволни, излизат на нов протест

2956
Полицаите отново недоволни, излизат на нов протест
Снимка: БГНЕС

Полицаите отново излизат на протест. Това съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР по повод новите промени, които предстои да бъдат направени в закона.

Решението е безсрочен протест до започване на реална и ефикасна реформа в това министерство - формите, местата времето ще ги уточняваме с колегите допълнително. Това каза Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР.

Протестиращите са категорични, че не е вярно, че синдикатите в МВР са съгласни с проекта за изменение на Закона за МВР.

СФСМВР има много сериозни забележки по близо 30% от текстовете. „От гледна точка на федерацията той не може да бъде приет нито като реформа, нито като част от реална реформа”, каза Попов, цитиран от БГНЕС.

„Взехме решение да организираме голям национален протест между първо и второ четене в НС на този проект на Закона за изменение и допълнение на Закона на МВР, ако междувременно не бъдат отстранени поне най-фрапиращите дефекти в него. Преди още първо четене в НС най-вероятно ще проведем серия предупредителни протести в страната”, посочи председателят на СФСМВР. На въпрос дали изключва вариант и този път да се стигне до блокади на кръстовища и подобни прояви, Попов заяви: "Не изключваме нито един вариант, който е разрешен от закона".

На база на решението на УС протестните действия могат да започнат от днес, но е по-възможно това да се случи от утре.

По два от текстовете, които се отнасят до редуциране на социалния пакет по този закон, Попов заяви, че практически това е чист популизъм. И по двата текста, обясни той, отсъстват каквито и да било мотиви. Сега само е споменато, че се предлага да бъдат намалени обезщетенията от 20 на 12 заплати за новоназначени служители и че се предлага да бъдат намалени отпуските на държавните служители в МВР с 5 дни. „Толкова, друго няма”, подчерта Попов.

Синдикатите отново се обявиха срещу готвените промени в закона за МВР

От Синдикалния алианс Сигурност в МВР коментираха в писмо до министерството промените, които се предвиждат в Закона за МВР. Общото ста...

Според него за финансов ефект от редуцирането на тези обезщетения може да се говори най-рано през 2030 г. Едва тогава назначените след 1 януари 2017 г. ще са направили повече от 12 години стаж и ако започнат да напускат, ще получат по-малко обезщетения, отколкото по сега действащия закон.

За редуцирането на отпуските с 5 дни, според Попов, аргументът бил, че отпуските на държавните служители в МВР са толкова големи, че хората нямат възможност да ги ползват. „Има една втора хипотеза защо не могат да се използват отпуските, освен твърдението, че са много големи и ние смятаме, че тя е вярната -  че МВР има жесток кадрови проблем и това пречи на служителите му да използват отпуска си”, каза Попов. Той посочи например, че има незаети щатове, като през последните десетина години непрекъснато се намалявали свободни щатове и това били основно щатове за служители на терен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com