Полицейските протести нямат край - следващият национален е на 12 ноември

7345
Полицейските протести нямат край - следващият национален е на 12 ноември

Следващият протест на служителите в сектор Сигурност ще се проведе в четвъртък, 12 ноември, от 13:00 часа до 20:00 часа пред сградата на Народното събрание, когато се очаква проектът за бюджет да бъде разглеждан на първо четене в ресорната комисия, предаде БГНЕС.

Представители на синдикатите се обърнаха към събралите се протестиращи служители на МВР, че ако някой от тях бъде наказан заради участието си в този законно организиран протест, те стоят зад гърба им. А доказателство за това било присъствието на всички председатели на синдикатите в сектор „Сигурност” на днешния протест.

МВР е арестувало десетина провокатори преди полицейския протест

10 души, подготвящи се да извършат провокации по време на протеста на полицаите, са арестувани в операция, проведена по постъпила инфор...

Припомняме, че рано сутринта днес държавата в в лицето на вътрешния министър Румяна Бъчварова, зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев и председателя на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пое ангажимент реформата да не мине.

Късно на 6 ноември обаче, в деловодството на Народното събрание е вкаран законопроект за промяна на Закона за МВР. В него има няколко интересни положения, като например това, че служителите на дирекция "Инспекторат" на МВР вече се считат за такива със статут на полицаи и пожарникари, а не на администрация. Това означава, че привилегиите им стават като тези на полицаите и пожарникарите. Съгласно Правилника за устройството и дейността на МВР (чл. 78, ал. 1), Дирекция „Инспекторат” осигурява изпълнението на контролните функции на министъра на вътрешните работи, като осъществява административен контрол върху дейността на служителите от МВР.

Протестът на МВР стана факт, след като финансовият министър Владислав Горанов предложи промяна на привилегиите в сектор "Сигурност", най-значимите от които бяха 10 заплати обезщетение при пенсиониране, вместо 20, както и намаляване на отпуската от 30 на 20 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com