Политическата нестабилност влияе негативно на икономиката

11271
Политическата нестабилност влияе негативно на икономиката

Политическата нестабилност в страната влияние негативно на икономиката. Това коментира старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според него за да се запази финансовата стабилност в държавата, най-важната задача на новото правителство е актуализация на бюджета.

Близнашки: Орешарски не бе последователен в позцията си за актуализацията, но тя е неизбежна

Трябва да подготвим необходимата актуализация, защото тя е неизбежна. По-добре е да има едни основни положения, които да послужат на ...

"По-голямата част от актуализацията на практика казва, че има несъбираемост на приходите около 1 милиард. Това са несъбрани приходи за минали месеци. Дори и най-добрите администратори да дойдат на власт няма как да съберат нещо от преди 6 месеца. Така че тази актуализация в случая се явява чисто техническото отбелязване на вече случили се факти", коментира Петър Ганев.

Освен да актуализира държавния бюджет, новото правителство трябва да подготви и нов, по-консолидиран бюджет, информира "Фокус".

Според експерта друга важна задача на бъдещия кабинет е разрешаването на кризата с КТБ.

В тази връзка Ганев обясни: "Едното решение е при дупка в капитала и липса на инвеститор, който да спаси банката тя да бъде обявена в несъстоятелност. Тогава активираме варианта, в който се изплащат депозитите от Фонда за гарантиране на влоговете. В този вариант пак трябва сянката на парламента, тъй като ще е нужен и за допълнителен дълг, за да се изплатят тези влогове. Другият сценарий е сценарият, в който все пак банката по един или друг начин било се оздравява, било се разделя на две банки и по някакъв начин се прави добра и лоша банка, но се върви към някакво оздравяване".

Актуализацията на НЗОК мина, 42-рото Народно събрание е история

Актуализацията на бюджета на НЗОК беше приета, макар и без почти никакви поправки. С днешното си, последно заседание, 42-рото Народно с...

Ганев завърши с това, че е необходимо работещо правителство или поне за постигането на политическо съгласие за разрешаване на казуса с КТБ. След това трябва да се върви към нови избори.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com