Политолог за лидерската среща: Танцът на ГЕРБ не е танго, но прилича на валс

1267
Политолог за лидерската среща: Танцът на ГЕРБ не е танго, но прилича на валс
Снимка: Actualno.com

В момента ГЕРБ се опитват да се представят като диалогичните, отговорните, поемащи национална отговорност да извадят държавата в труден момент. Танцът не е танго, но прилича на валс. Това коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов относно днешната лидерска среща, която свика БСП в рамките на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Бойко Борисов има да си връща на Корнелия Нинова за една нейна задявка, че тя го чакала да се срещнат двамата като мъже. В момента той е уцелил подходящата случка да й напомни за жеста", изказа мнението си той.

Запитан дали това е възможна нова коалиция, политологът отговори, че няма невъзможни неща, но: "В поликата би трябвало когато се говорят послания, когато се говори човешки, по разбираем начин, политически, темите, да бъде възможно да се сформира коалиция. Точно тази според мен е с тенденция за случване 0".

"Костадин Костадинов ще направи последно залагане срещу банката да види колко е таванът на неговата партия", отбеляза Стефанов и добави: "Електоралният таван на "Възраждане" може да се качи съвсем малко, но той е ударен".

"Ако до този момент беше обяснимо защо с никой нищо, то в един момент трябва да започнеш да показваш на своите симпатизанти, че правиш нещо", коментира още политологът.

Любомир Стефанов: ПП и ДБ пак няма да се явят заедно на парламентарни избори

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) няма да се явят заедно на парламентарни избори, въпреки че възможностите с...

"Позитивите на президента започнаха да му излизат през носа. Все повече неодобрението се увеличава. Вече няма политик, който да има позитивен баланс между одобрение и неодобрение. Президентът според мен вече върви отвъд диненанта кора, по много тънкия ръб на бръснача, защото и на неговите симпатизанти им стана ясно каква игра играе той. Тя, за съжаление, не в интерес на българската демокрация и стабилността на държавата", подчерта Стефанов.

Според него връчването на третия мандат на БСП е показало, че президентът не желае да се сформира правителство. Той смята, че президентът е направил това, защото е усетил, че неговите опоненти в лицето на ПП, ГЕРБ и ДБ са готови да влязат в коалиционно споразумение.

По думите му президентът трябва да спре да се заиграва с политически партийни проекти, защото "до тук не му се получава":

"Това е грешна практика и би било добре президентът да спре да я практикува. Би било хората да имат възможност на реален избор, а не на вменен такъв".

"Едва ли ще има нова коалиция между ДБ и ПП", изказа мнение още Любомир Стефанов. Според него е въпрос на вътрешна преценка и обективен разговор между двете формации. Той смята, че не трябва да се прави такава коалиция, защото излизат все повече различията им.

Любомир Стефанов в "Отговорите": Третият мандат е сивата зона на истинското задкулисие (ВИДЕО)

Предложеното от кандидата за министър-председател на ГЕРБ проф. Николай Габровски правителство не беше одобрено от парламента. А сега н...

Политологът подчерта, че двете формации трябва да подчертаят собствените си политически профили.

Според него партиите трябва да започнат да говорят на гражданите, които не гласуват. Те нарастват обезпокоително и искам да видя ангажимент към тях, категоричен бе Стефанов.

"Ако партии успеят да излязат в посланията си извън тясно партийните си ядра, мисля, че коалициите ще бъдат много по-лесни от гледна точка на получена подкрепа за декларирани политически намерения", добави още той.

За отчета на служебното правителство Любомир Стефанов каза: "Подобряването на живота на хората не се случи благодарение на служебното правителство, нито на усилията на президента, а на решенията на ЕС. Всеки трябва да си знае мястото".

ОЩЕ: Какво свърши служебният кабинет за 6 месеца - заварили държава на пауза, но подобрили живота на хората

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com