Политологът Николай Василев: САЩ са спойката, която държи Европа заедно (ВИДЕО)

1719
Политологът Николай Василев: САЩ са спойката, която държи Европа заедно (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Абордаж" кап. I ранг о.з. Васил Данов ни среща с политолога Николай Василев. През 1996-2001 г. той е съветник на вицепрезидента Тодор Кавалджиев, а от ноември 2014 до края на януари 2017 г. е политически съветник на министъра на отбраната Николай Ненчев. Автор е на книгите: „Триумфите и катастрофите на българската дипломация“, „Битката за България - последното десетилетие на ХХ век“ и „Македонският идентитет“, както и на романите „Правилата на пантомимата“ и „Токсикологично отделение“.

„Ако русия успее да откъсне една част от територията на Украйна, а останалата част от нея стане нежизнеспособна, провалена държава, място на хаос и безредици, това също ще генерира агресия и, нищо чудно, нещо подобно да се случи и на други места, примерно в Молдова, в балтийските страни и, дано съм много лош пророк, и в България. Обществото в България е изключително раздвоено и то ще бъде още по-раздвоено, ако това се случи. Така че това е много опасен за България вариант. Затова трябва да помогнем на Украйна, защото изходът от войната в Украйна е съдбоносен за развитието на България. България се нуждае от дълъг период на ред и мир в Европа и възстановяване след комунистическата система.“, казва политологът. Още: Красимир Кънев: Има случаи, когато предявените от руска страна обвинения са прикритие за екстрадиция по политически причини (ВИДЕО)

„Идеите на т. нар. евроголизъм, че Европа трябва да се еманципира от Америка, да изгражда свои собствени отбранителни способности, е един проект, който е много труден за осъществяване и може да отвори вратичка за проникването на чужди влияния, защото в Кремъл, а и в Пекин очакват точно това. Най-важното им е да се стигне до разцепление между Европа и Съединените Щати. Това би било много пагубно за Европа.“, казва Н. Василев.

Според политологът американският наблюдател Тимъти Снайдер дава много добро описание на Европейския проект - модел, в който се обединяват на равноправна основа, бившите колониални държави в Западна Европа, притежавали империи навън или вътре в Европа (Австрия и Швеция – бел. р.), със страните от Източна Европа, които са били владения на Австрия, Османската империя или русия. „Всъщност това, което путин оспорва е правото на някои европейски страни, бивши владения на Русия, да намерят своето място в Европа. Нека не се лъжем - не толкова НАТО, колкото европейската перспектива за Украйна възпламени тази война.“, казва Н. Василев. Още: Очевидци: На 9-ти септември др. Тодор Живков е бил на 18 различни места (ВИДЕО)

“Голямата опасност за демокрацията в България е, че от една страна домородната демокрация ражда партизанщина и корупция, ражда много нелицеприятни неща, с които ние не трябва да се примиряваме. Напротив, трябва да имаме нулева толерантност към тях. Но трябва много ясно да си даваме сметка, че другата алтернатива за някакъв тип диктатура свързана с Кремъл е изключително опасна.“, казва политологът.

Целият разговор на Васил Данов с Николай Василев ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 май 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 19 май 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 20-26 май 2024 г.

Шофьорите да внимават на АМ "Тракия": Важно съобщение от АПИ

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Земетресение разлюля района на Сливница

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество