Половината от българските деца живеят в бедност или в риск от бедност

12809
Половината от българските деца живеят в бедност или в риск от бедност
Снимка: Thinkstock

Над 50% от децата в България живеят в бедност или в риск от бедност. Това заяви по време на откриването на изложба „Детските права имат лице и история“ във Велико Търново Таня Радочай, представител на Уницеф за България, предаде „Фокус”.

Таня Радочай допълни, че нивата на бедност в България са изключително притеснителни. Страната ни е с най-високите нива на бедност в цяла Европа, като в тази категория се редува през година с Румъния.

ERP.BG дари компютри на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Негован

Българската софтуерна компания ERP.BG дари шест компютъра на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Негован. Това става непосред...

Таня Радочай подчерта, че ролята на Правителството е да създава политики за децата и семействата. „Ние работим освен с Правителството, и с общините, така че да развиваме социални услуги, които да подпомагат децата и семействата, за да могат хората да бъдат заети. Подкрепяме образованието и записването в училище”, посочи Радочай.

Близо 7000 деца между първи и четвърти клас нямат достъп до образование у нас, съобщи пък Елена Атанасова, от представителството на УНИЦЕФ-България.

По думите й общинските администрации могат да подпомогнат достъпа до образование и това е една от целите на международната мрежа, обединяваща общини със статут на община-приятел на детето.

Изложба „Детските права имат лице и история“ бе открита във Велико Търново по повод 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето.

Събират в алманах творби на талантливи деца от Ловеч

Творби на талантливи деца от Ловеч ще бъдат представени в алманах за детско творчество "Пъстра дъга", съобщават от общинската администр...

„Днес 25 години след приемането на Конвенцията по целия свят ние се чудим как да направим по-добри условията. Деца, родители, възрастни, учители по целия свят просто размишляваме как да можем да подобрим нещата за децата”, отбеляза Таня Радочай. Фотосите, подредени пред Община Велико Търново показват как живеят децата в България през призмата на техните права. Инициативата популяризира правата на децата: право на живот, право на име и гражданство, право на семейство и семейна среда, право на информация, право на свобода на изразяване, право на лично пространство и личен живот, право на грижи и закрила, право на добър жизнен стандарт, право на развитие и образование, право на защита от експлоатация, сексуално малтретиране, лишаване от свобода и търговия с деца и други. До края на месец ноември, експозицията ще бъде поставена в общо 10 града в страната – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Благоевград, Шумен, Димитровград, Козлодуй, Свищов, Гоце Делчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com