Поне петима печеливши от лотарията на Божков имат шанс да си вземат печалбите

5418
Поне петима печеливши от лотарията на Божков имат шанс да си вземат печалбите
Снимка: БГНЕС

Поне петима печеливши на големи суми от "Национална лотария" и "Лотария България", организирани от фирмата “Ню Геймс” на обвинения в 19 престъпления Васил Божков, имат шанса да си вземат печалбите. Това произтича от решение на Софийския градски съд, с което “Ню Геймс” се обявява в несъстоятелност и се назначава временен синдик, пише "24 часа".

В сряда съдът публикува решението си с мотивите към него, което е 82 страници. Петимата, чиито имена и лични данни са споменати в решението на съда, са направили необходимото, за да бъдат признати за кредитори. Те са подали молби до съда и са присъединени към списъка на кредиторите. Петимата са спечелили преди държавата да отнеме лиценза на фирмата суми между 720 000 лева и 1 000 000 лева.

Директорът на "Национална лотария" с подробни разяснения за отношенията с Васил Божков

Като говорим за 700 млн. лева данъци, не става въпрос за "Национална лотария". "Национална лотария" има актове за 235 млн. лева и в съд...

Според правилата на лотарийните игри те са получили веднага малка част от сумата, а остатъкът трябвало да им бъде изплащан в продължение на 20 години. В края на февруари 2020 г. обаче парламентът гласува промени в Закона за хазарта, с които лотарийни игри може да организира само държавата. Банковите сметки на “Ню Геймс” бяха блокирани преди отнемането на лиценза и фирмата преустанови всякакви плащания. От решението става ясно, че вероятно има и доста други физически лица, които чакат печалби от лотариите. Вещото лице, което е прегледало цялата документация, е установило, че за периода на съществуването на фирмата спечелените суми са 34 000 000 лева, като 16,2 млн. лева са раздадени. Остават обаче 17,7 млн. лева разсрочени печалби. Тази сума е много по-голяма от това, което имат да получават петимата, т.е. хората, които имат печеливши билети или вече са подписали протоколи за изплащане на печалбите, биха могли да се обърнат към съда да ги впише в списъка на кредиторите на фирмата.

Сред желаещите да се присъединят към този списък са били и четири фирми, но председателят на съдебния състав Жаклин Комитова е допуснала за кредитори само две от тях - “Сайентифик Геймс Интернешанъл лимитид” и “Лото Гид” ЕООД. Първата е регистрирана във Великобритания и освен доставчик на софтуер за лотарията, е отпечатвала и талоните за търкане. Тя претендира за 2 121 530 лв. без лихвите за доставени услуги на “Ню Геймс”. Другата е регистрирана в България и има претенция за 1 055 841 лв. за продадени билети и изплатени печалби. Съдийката обаче признава по-малко от половината от тази сума - 397 805 лв. Другите две фирми, които са поискали да бъдат присъединени към списъка на кредиторите, са отхвърлени напълно по няколко причини. Първата е, че са свързани с “Ню Геймс” фирми, освен това претендират за задължения, настъпили следи става въпрос не за задължения по търговски договори, а за взаимни прихващания. Едната фирма е “Национална лотария” АД, която в съда е представлявана от Димитър Ганев, т.е. от изпълнителния директор на фирмата, която се обявява в несъстоятелност - “Ню Геймс”. “Национална лотария” АД претендира, че има споразумение с “Ню Геймс” от 2018 г. за взаимно прихващане на задължения и е представила протоколи. Другата фирма - “Лото БГ” ООД, пак се представлява от шефа на “Ню Геймс” Димитър Ганев. Аргументите - фирмата е дала на “Ню Геймс” около 200 хиляди лв. заеми за изплащане на заплатите след отнемане на лиценза.

Заключението на съдийката е, че това са опити за разпиляване на имуществото на фирмата в несъстоятелност в посока на свързани фирми, което ще ощети останалите кредитори. Затова и не допуска те да се включат в списъка на кредиторите. Заключението на вещите лица е, че “Ню Геймс” има достатъчно ликвидни средства, за да се разплати с кредиторите си. Само активите ѝ са изчислени на малко над 50 000 000 лева. “И най-успешната фирма обаче не може да реорганизира за броени дни дейността си, така че да се разплати с всички”, пише в мотивите съдийката Жаклин Комитова. Тя критикува законодателя, че не е дал преходен период на "Ню Геймс", за да не се стига до "последици, които във веригата на свързаност на стопанските субекти нанасят допълнителни вреди на стопанския живот в държавата". За временен синдик с месечно възнаграждение 3 500 лева съдът назначава Тихомир Найденов.

Припомняме, че с измененията в Закона за хазарта, наложени официално по идея на Валери Симеонов, държавата не пое ангажимент за гаранция на неизплатени печалби към момента на отнемане на лицензи на частни хазартни оператори. А Васил Божков още през януари 2020 г. напусна България и малко след това разкри, че е в Дубай. Той избяга след като неговите съдружници в “Еврофутбол” Цветомир и Боян Найденови подадоха сигнал в прокуратурата за изнудване и заплаха с убийство. Те обявиха тогава, че той укрива и дължими към държавата такси за хазартна дейност. По-късно прокуратурата повдигна срещу Божков общо 19 обвинения, включително за ръководство на организирана престъпна група.

Ще бъде ли осъдена държавата за милиони заради непродадени билети от Национална лотария?

С публикуването в Държавен вестник на промените в Закона за хазарта се прекратява дейността на всички хазартни игри и лицензията за тях...

България през 2020 година: Васил Божков - обществен враг номер едно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com