Пореден протест "Правосъдие без каскет" пред Съдебната палата (НА ЖИВО)

4085
Пореден протест "Правосъдие без каскет" пред Съдебната палата (НА ЖИВО)
Снимка: БГНЕС

За поредна сряда пред Съдебната палата в София се провежда протест под надслов „Правосъдие без каскет“. Организатори са "Правосъдие за всеки“ и БОЕЦ. На демонстрацията са още представители на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!. Сред протестиращите е уволнената съдийка Румяна Ченалова.

"Днес има добра новина, днес Пеевски и свързания с него Илко Желязков влязоха в забранителния списък на САЩ. Всички усилия, които положихме, са видени, нещата се променят. Виждаме, че прокуратурата полага всички усилия да подкрепя мафията, да скрие истината от очевидно незаконно използване на СРС-та", заяви пред присъстващите журналистът Димитър Стоянов.

Пред събралите се се изказа и лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. "Бях осъден на 5 месеца затвор, но се случи и нещо много по-важно – оставката на Буда. Това е половината работа, сега чакаме и оставка на Гешев. Тази битка е най-важната, успехът й зависи от нас", каза той, като предложи от следващата сряда от 9 часа протестиращите да се събират всеки ден пред Съдебната палата до отстраняването на главния прокурор. 

По време на протеста стана ясно, че четирима от влезлите днес в сградата все още се намират пред кабинета на главния прокурор Иван Гешев. Единият от тях - Росен Миленов, се включи чрез телефона си в речите пред палатата. Кой е Миленов, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" отново заяви, че искат смяната на главния прокурор Иван Гешев. Той призова още за смяна на целия състав на "порочния Висш съдебен съвет". "Ние сме за смяна на правилата и критериите, по които се избира новия състав на ВСС, за да може тези членове са не са политици, а независими и достойни хора от всички юридически среди", каза още Величков. "Този нов ВСС трябва да освободи главния прокурор и да се сложи край на едноличните избори, на каквито бяхме свидетели досега", каза още той.

"Борисов може да си е отишъл, но е свършена само 30 процента от работата. Останалата ще бъде свършена, когато имаме нов ВСС, избран по нови правила и когато вече няма въобще длъжност главен прокурор или имаме избран такъв, който да бъде последният и да закрие тази тоталитарна длъжност", категоричен беше Величков.

Протест срещу Гешев влезе в Съдебната палата, демонстрантите искат среща с него (ВИДЕО)

Протестиращи граждани влязоха в Съдебната палата и поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Реакцията им дойде на фона на акц...

Протестът продължи с "Тих бял Дунав" и едноминутно мълчание в памет на Христо Ботев и всички герои, загинали за свободата на България, последвани от химна. В края, под звуците на "Високо" на ФСБ протестиращите се отправиха към сградата на Висшия съдебен съвет.

Много колоритно, както винаги, беше участието на отец Дионисий. "На 4 април един отвратителен плевел си замина от българската земя - Бойко Борисов", каза свещеникът и добави, че на 11 юли трябвало окончателно това да се утвърди. След това той "даде" 48 часа на главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com