Посолството на Украйна поздрави българите по повод 24 май

2228
Посолството на Украйна поздрави българите по повод 24 май
Снимка: Посолство на Украйна в България

Посолството на Украйна в Република България поздравява българските приятели с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщават от пресцентъра на посолството. 

В поздравлението се казва, че украинците помнят и почитат солунските братя и многобройните паметници в цяла Украйна са неопровержимо доказателство за това. ОЩЕ: Фандъкова: 24 май е празник на душата на България

Посолството на Украйна обръща внимание, че най-старият паметник на светите равноапостоли Кирил и Методий се намира на един от централните площади в Киев. Той е бил демонтиран по време на болшевишкия режим през 1923 г., и е възстановен в съвременната Украйна чак на 25 май 1996 година. Подобен паметник има и в Кииво-Печерската лавра, която още през XI век получавала богослужебни книги, написани на старобългарски език. Паметници на Кирил и Методий също украсяват украинските градове Мукачево, Севастопол, Одеса, Донецк.Храмовете, които носят името на Св.Св. Кирил и Методий са духовни центрове на мнозина украински градове – Лвив, Полтава, Черкаси, Одеса, Тернопил, Ивано-Франкивск, Ривне, Мукачево, Мелитопол и много други.

От посолството отбелязват, че Ден на азбуката се празнува и в Украйна от 24 май 1918 година с решението на Министерство на образованието. От посолството припомнят, че за установяване на такъв празник в Украинската Народна Република информира Посланикът на Царство България в Киев проф. Иван Шишманов. Неговите грами са съхранени в Научния архив на Българската академия на науките. ОЩЕ: Патриарх Неофит: 24 май е заслужена слава и чест на християнския български род

През годините на съветската власт празникът е бил забравен и възстановен едва през 1986 година. В съвременна Украйна празникът се възражда през 2004 година в чест на Светите равноапостолни Кирил и Методий.Интересен е фактът, че в чест на Светите братя през 1846 година в Киив е било основано Кирило-Методиевото братство, забранено от руското самодържавство. Членовете на Кирило-Методиевото братство, изтъкнати украинци - историкът, етнограф и поет Микола Костомаров и поетът, художник и мислител Тарас Шевченко, обмислят идея за отстояване на правата на украинския народ, припомнят още от посолството. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com