Повече от 2000 деца годишно постъпват в домове за изоставени

20300
Повече от 2000 деца годишно постъпват в домове за изоставени
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от 2000 български деца продължават всяка година да постъпват в българските домове. Най-тревожната тенденция е, че не намалява броят на децата в родилните, които се изоставят. Все още близо 1000 български деца всяка година се изоставят в родилните отделения.

Данните посочи Елка Налбантова от фондация "За нашите деца".

В интервю за БНР тя посочи, че именно в родилните отделения са най-големи усилията на фондацията. В 6-те от най-големите родилни отделения моите колеги почти ежедневно подкрепят жени, които са взели това трудно решение, за да направят обратното. В резултат от тази помощ през 2013-а година 232 бебета не са били изоставени.

Това трябва да е национална политика, която да се гарантира от държавата, заяви Налбантова и допълни: Едно от нещата, които фондация "За нашите деца" заедно с други организации в страната се опитва да направи - е да превърне тази добра практика за подкрепа на жените, особено около момента на раждане, в една стабилна, трайна, устойчива национална политика, която да бъде финансирана от републиканския бюджет.

Мария Лъджева разказа за фестивала "Хоро в София" в подкрепа на кампанията за превенция на изоставянето на бебета. Фестивалът ще се състои на 26 април от 10 часа в Зала "Арена Армеец". Входът ще е свободен, може да се включи всеки. Всеки може да се включи и в дарителската кампания. В деня на събитието даренията ще бъдат дадени в подкрепа на майки, за да не изоставят децата си. Ще има и пункт, в който всеки може да дари запазени бебешки дрешки, столчета, легла и всичко, което може да се използва, за майки в затруднено положение.

Може да се закупят също памперси, пютера, кърпички и т.н., като за тях трябва да се носят касови бележки. Всеки, който е дарил, ще получи свидетелство за дарение. Участниците във фестивала не трябва да са професионални танцьори. За тях има такса от 10 лева, като събраните пари ще бъдат дарени.

Още един случай с "рус ангел"

В дома на 59-годишен мъж и 58-годишна жена от ромски произход бе намерено момиченце, което не е тяхно биологично дете. "Родителите" бил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com