Повече пари за всички религии, големите печеливши са православието и ислямът

2569
Повече пари за всички религии, големите печеливши са православието и ислямът
Снимка: БГНЕС

По 10 лева на мирянин, а за такъв се счита всеки, който при последното национално преброяване (бел. ред. - от 2012 година) се е определил за вярващ и последовател на дадена религия - това е държавната субсидия, която ще се отпуска на вероизповеданията в България. Сумата представлява основата на договорката между лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по Закона за вероизповеданията, преди той да мине на второ четене.

По този начин православната вяра т.е. Българската православна църква ще бъде субсидирана с около 43 млн. лева (православните християни по преброяването на НСИ са 4 374 135 души), а ислямът т.е. Главното мюфтийство - малко над 5,7 млн. лева (мюсюлманите са 577 139 души). Досега имаше таван на държавната субсидия - не повече от 15 млн. лева.

Цветанов и Карадайъ на практика преобърнаха Закона за вероизповеданията

10 лева на всеки "вярващ", определил се като последовател на дадена религия при последното национално преброяване от 2012 година - това...

В стария проект бяха предвидени пари само за двете религии с най-много последователи - православните християни и мюсюлманите. След редакцията на законопроекта са заложени и средства за останалите - протестанти, католици, грегорианци и други, които бяха пренебрегнати в предходния. Сумите за тях ще се определят всяка година със Закона за държавния бюджет. Старият вариант на проекта за изменение на Закона за вероизповеданията предвиждаше от бюджета да се плащат около 16 млн. лв., сега с новите редакции сумата набъбва над 3 пъти. Има и вратичка за отпускане на допълнителни пари над годишната субсидия, ако има обществен интерес за това, пише в. "24 часа".

Парите за религиите ще се отпускат на 4 транша - в края на месеците април, юни, септември и декември. Държавната субсидия ще бъде целева - за заплати на свещенослужители, персонал и капиталови разходи. Парите ще постъпват по специална банкова сметка. Дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет ще може да иска справки и счетоводни документи за извършените разходи. Там ще се подават и докладите за парите. Ако към края на годината в специалните сметки има неизразходвани средства, те ще може да се харчат през следващата заедно с новата субсидия.

Максималните заплати на духовниците трябва да са колкото средната заплата на педагозите, пише в новия законопроект. Това означава, че свещениците ще получават най-много 1080 лева, според данните на НСИ. Служителите в храмовете ще получават не повече от средната заплата на държавните чиновници, или 870 лв.

Отпада и пълната забрана да проповядват чужденци, за която настояваха от "Обединени патриоти". Чужденци ще могат да го правят, ако са постоянно пребиваващи в България. За да се регистрира ново вероизповедание обаче ще трябват 10 пъти повече подписи, отколкото досега - 3000, а не 300. В момента например юдаистите са само 700 души официално, последователите на арменската църква са 1715, а будисти, кришнари и хидуисти са още по-малко. 

Скоро в България - младежите няма да могат да ходят на църква без разрешение?

Всеки български тийнейджър ще трябва да иска разрешение от родителите си т.е. майка си и баща си или настойниците си, за да отиде на цъ...

Свещениците от всички религии трябва да бъдат вписани в специален регистър и да имат издадено удостоверение от централното ръководство, предвиждат част от редакциите в законопроекта. Тепърва ще се изяснява да остане ли забраната за религиозни дейности извън специално предвидени за това сгради.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com