"Правосъдие за всеки": SMS-ът до Борисов е "срамна раболепност" на член на ВСС

3085
"Правосъдие за всеки": SMS-ът до Борисов е "срамна раболепност" на член на ВСС
Снимка: БГНЕС

Инициативата "Правосъдие за всеки" призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е изпратил SMS до премиера Бойко Борисов миналия четвъртък, докато съдебните кадровици дебатираха по т.нар. скандал "Яневагейт".

От Инициативата настояват за конкретни действия още на днешното заседание на Съвета и призовават премиера Бойко Борисов да каже от кого е получил SMS-a, за да не става съучастник в пълното опозоряване на целия състав на съдебния кадрови орган, предаде БНР.

Нели Куцкова обжалва и втория отказ на ВСС да я назначи начело на САС

Превратно упражняване на власт от Висшия съдебен съвет (ВСС), привидни мотиви, погазване на принципите на последователност и предвидимо...

"Правосъдие за всеки" очаква, след като бъде установено кой е написал SMS-а, срещу автора му да бъде образувано дисциплинарно производство за накърняване на престижа на съдебната власт. Текстовото съобщение гласеше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме за двете каки. Не го приехме" (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki) и бе показано на медиите и членовете на Съвета от председателя на Върховния касационен съд, след като му беше препратено от Борисов.

Министър-председателят отиде след това непоканен на заседанието на ВСС. Той обвини Лозан Панов, че го атакува политически, спекулира с името му и посочи, че е препратил съобщението. След това Борисов каза, че SMS-ът му е бил изпратен от негов съветник. По-късно съветникът му Яне Янев заяви, че това бил той. Янев каза още, че съобщението не е изпратено от член на ВСС, а от служител в администрацията, но отказа да го назове.

Демонстрира се една раболепност към изпълнителната власт, която е несъвместима с основните начала в Конституцията, каза пред БНР Мирослав Мичев. "Действията, които член на ВСС извършва, директно накърняват престижа на съдебната власт, а това е дисциплинарно нарушение, обосноваващо освобождаване от длъжност. Това е тежко нарушение, което няма как да бъде премълчано и заметено".

От инициативата "Правосъдие за всеки" смятат, че ВСС е длъжен да излезе със становище по скандала.

Ясно е - само половината от ВСС били готови да си покажат телефоните

Случаят със SMS-а до премиера е поредният казус, който илюстрира заплахата за съдебната власт. Безспорната част в случая е, че Бойко Бо...

"Нашата категорична позиция като граждани е, че съобщението, изпратено до председателя на Министерския съвет, представлява израз на срамна раболепност на член на висшия орган на съдебната власт към представителя на висшия орган на изпълнителната власт, която е недопустима за член на управляващия орган на съдебната власт. Тя е несъвместима с конституционните разпоредби за разделение на властите и за независимостта на съдебната власт. Демонстрираното чинопоклоничество на изпратилия съобщението дискредитира Висшия съдебен съвет като орган, длъжен по закон да осигурява независимостта на съдебната власт", се казва в становище на "Правосъдие за всеки".

На днешното заседание половината от членовете на ВСС гласуваха Димитър Узунов да е новият представляващ Съвета. Преди гласуването Милка Итова изненадващо внесе извънредна точка за сваляне на Соня Найденова от поста представляващ на ВСС. Предложението дойде само ден, след като бившият правосъден министър Христо Иванов заяви, че за него няма съмнение, че точно Димитър Узунов е членът на ВСС, който е пратил предизвикалия скандал SMS до премиера Бойко Борисов. Узунов, който влезе във ВСС от парламентарната квота обаче отрече това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...