Предложение: Куриерите да проверяват рискови колети и без съгласието на получателя

4962
Предложение: Куриерите да проверяват рискови колети и без съгласието на получателя
Снимка: Pixabay

При изпращане и получаване на пощенски пратки куриерските фирми вече ще проверяват задължително дали в тях има акцизни стоки. Ако такива се установят, а за тях не е платен дължимият акциз, пратките ще бъдат спирани, а нарушителите - наказвани с глоби от минимум 1000 лв. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, публикувани за обществено обсъждане от финансовото министерство наред с изменения и в други данъчни закони, пише в. "Сега".

Въведената от година практика изпращачите да декларират писмено пред куриерските служби, че акцизните стоки, които изпращат, са с платен акциз и имат бандерол, ако такъв е задължителен, не е постигнала очаквания ефект, признават от финансовото министерство. Декларацията бе въведена, за да освободи от отговорност куриерските фирми и тя да се поема единствено от изпращачите на стоки без платен акциз. Масово подателите обаче намирали начин да заобиколят декларирането на тези обстоятелства. Затова сега се предлага декларацията да отпадне, а куриерите да преглеждат всяка пратка, като тя ще бъде отваряна лично от подателя или получателя й.

Спиди АД: Пазарът на куриерски услуги предоставя възможности и през 2016 г.

Спиди АД отчита поредно силно тримесечие с консолидирани приходи от 32,75 млн. лв. Ръстът в страната се ускорява до 14,5%, а в Румъния ...

Това е поредна мярка да се пресече нелегалната търговия с тютюневи изделия и особено на тютюн за пушене. В последните години широко се разпространи практиката стоката да се предлага в сайтове в интернет, а клиентите да поръчват по телефона, като доставката се извършва от куриерски фирми. На няколко пъти със законови промени бяха въведени ограничения за изпращане чрез пощенската мрежа на акцизни стоки. Сега се предлага пощенският оператор да може да изисква от подателите документи за произхода на изпращаните стоки. Освен това за предотвратяване и разкриване на нарушения Агенция "Митници" ще обменя информация с куриерските служби за рискови податели, получатели и пратки. Дава се правомощия на пощенските оператори след разпореждане от митническите органи да отварят рискова пощенска пратка и без съгласието на подателя.

В закона за акцизите се правят и промени, които да възпрепятстват прехвърлянето на собственост от страна на нарушители с цел избягване плащането на дължими акцизи и глоби. Митническите органи ще могат да налагат предварителни обезпечения, ако в хода на проверка са установили укриване на налози. В практиката са установени случаи, при които проверяваните лица, за да не платят дължими акцизи и глоби, прехвърлят своето имущество на други лица, се посочва в мотивите за законовата промяна.

За поредна година финансовото министерство прави промени във всички данъчни закони, като ги вкарва в преходните и заключителните разпоредби на един от тях - в случая Закона за корпоративното подоходно облагане. За догодина не са предвидени сериозни данъчни изменения. Повечето от предложените корекции са с цел прецизиране на разпоредби и административни улеснения за данъкоплатците, а в законите за корпоративното подоходно облагане и за ДДС се въвеждат и няколко евродирективи, които целят да се спре избягването на данъци при трансгранични сделки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...