Предоставят средства на районните администрации от СОПФ

1069
Предоставят средства на районните администрации от СОПФ
Снимка: БГНЕС

„На свои заседания Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) разгледа искания от районните кметове и взехме решение да отпуснем средства за различни дейности, свързани с екологията, детските градини, парковите пространства и като цяло с подобряване условията на живот в четири квартала на столицата“, обобщи председателят на финансовата комисия и на СОПФ Стефан Марков.

Конкретните предложенията са за:

  • окончателните плащания на строително-монтажни работи в „Северен парк“, район „Надежда“ – 260 000 лв.

Цялостното обновяване на парка от страната на ул. „Народни будители“ започна през 2017г., което включва изграждане на електрозахранване и осветление, ВиК мрежа и поливна система, детски площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета, зона за активен отдих, авто-паркинг, паркови алеи др, както и договори за инвеститорски контрол и строителен надзор по време на строителството. Всички дейности вече приключиха като през юли, 2021г. за парка бе издадено и Разрешение за ползване, с което официално беше сложен успешен край на ремонтните работи по всички обекти и подобекти.

 „Северен парк“ е един от големите проекти на територията на Столична община, чиято цялостна реализация бе един от най-важните приоритети на ръководството на района и израз на неговата ангажираност пред гражданите на район „Надежда.

  • за ремонт на сградния фонд на детска градина № 100 „Академик Пенчо Райков“, район „Оборище“ – в размер до 210 000 лв.

Двете сгради на детската градина са строени през 1928 год. и имат статут на паметници на културата от местно значение. От район „Оборище“ са направени огледи на сградния фонд на детската градина и е установено наличие на увредени мазилки и шпакловки, влага в помещенията на детската градина, ниска ефективност на отоплителните системи, нарушена цялост и износване на подови настилки и др. Изготвени са технически паспорти на сградите и е препоръчано да се направят основни ремонти на физически остарелите и с ниска степен на ефективност отоплителни инсталации, физически и морално остарелите електрически инсталации, както и да се отстранят проблемите по част Архитектурна. СОПФ са преценили, че ремонтът е наложителен.

  • за дофинансиране на обект Западна порта към Западен парк, район „Люлин“ със сумата от 992 152,05 лв.

Жителите на най-големия район в София са в непосредствена близост до Западния парк, но не могат да го използват, тъй като достъпът е ограничен. По тази причина преди години от район „Люлин” предприемат стъпки за урегулиране на ареала между река “Суходолска” и бул. „Д-р Петър Дертлиев" и за подсигуряване на пешеходен достъп на жителите на района към Западен парк., както и благоустрояването и облагородяването на предпарковото пространство в частта. попадаща на територията на район „Люлин”. Условно този проект е наречен „Западна порта” за връзката с основния Западен парк. Този пешеходен достъп е заложен в стратегическия документ, приет от СОС - „Визия за София” .

Целта на проекта „Западна порта” е да го превърне в красив и съвременен компонент на градската среда, притегателен център за разходки, отдих. игри. спорт и развлечения на местните жители и гостите на квартала. Общата площ на това предпарково пространство, заложена в проекта, е 16 700.00 кв. м. В него са организирани зони за активен отдих, паркова мебел и съоръжения за игри и спорт, както и „пасивна“ зона – за тиха почивка и съзерцаване на природната среда. За стопаните на кучета в северозападната част на парка е изградена зона за разходка и игри на кучета, обзаведена със специализирани съоръжения. Има изградена пейзажна.

  • за изграждане и ремонт на 3 броя детски площадки на територията на район „Връбница“ – до 32 000 лв.

В районната администрация са постъпили сигнали и жалби, включително придружени с подписки от граждани за лошото състояние на някои от детските площадки на територията на район „Връбница“. Такива са площадките при бл. 115-113 в ж.к. „Обеля-1“, бл. 605-606 в ж.к. „Връбница-2“ и старата чешма в с. Волуяк. Кметът Младен Младенов е поискал да ползва 30 % от средствата, постъпили в СОПФ от продажба на имот във Връбница, за да подобри условията и средата за живеене в квартала. Ремонтът и новите съоръжения ще осигурят на децата от района безопасна и комфортна среда, ще им се даде възможност за разнообразни забавни занимания на открито, като по този начин ще се осигури психическо, физическо и социално стимулиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com