Председателят на ВАС си купил къща с минерален басейн за 10 000 лв.

6445
Председателят на ВАС си купил къща с минерален басейн за 10 000 лв.
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е купил къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин за 10 000 лв. Това става ясно от разследване на сайта Bird.bg, според което имотът няма разрешително за водоползване.

"Беше добра офертата", казва Чолаков, цитиран в разследването. Върховният съдия отхвърля предположението, че става дума за симулативна сделка на занижена цена с цел избягване на деклариране на реалната стойност или неплащане на данъци и такси.

"Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец", се казва в коментар на Чолаков. Той казва, че данъкът за прехвърляне на имота е платен върху 10 000 лв.

Интересно е, че според кадастъра купеният имот е с площ с 38 кв.м. повече от декларираното. Чолаков коментира, че дори не знаел за увеличението на площта на собствения си имот и бил декларирал това, което имало вписано в нотариалния акт – 790 кв.м.

"Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в село Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост", казва той.

В имота на Чолаков има и външен открит басейн, а сайтът Bird казва, че по тяхна информация той и до момента е захранван с топла минерална вода. Чолаков отрича това да е така. Той казва, че в миналото е ползвана минерална вода за басейна, преди водата да бъде дадена на концесия.

"Откакто съм закупил имота, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е използвана минерална вода”, казва върховният съдия. Онлайн се откриват обяви за същата къща за гости с минерален басейн, датирани от 2017 година. Това е малко след като Чолаков е придобил имота, пише сайтът.

Цацаров посъветва новия председател на ВАС да не се вслушва във "вредния шум отстрани"

Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков официално встъпи в длъжност, предаде БГНЕС. Чолаков зае поста...

Къщата за гости в село Пчелин на цена от 10 000 лв. е купена от съдия Чолаков през декември 2016 година. Имотът е в района на курорт с минерални бани и извор с топла минерална вода в общ. Костенец. Продавач е дружеството "Еко Клуб" ООД.

Преди сделката за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв., имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран.

Публикуваният нотариален акт за сделката е меко казано странен. Справка в Имотен регистър показва, че Георги Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м., жилищна сграда с площ по документ 0 кв. м. и стопанска постройка с площ по документ 0 кв. м.

Сградите са документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години. Освен това, присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на Кадастър. В декларираната като „стопанска постройка” сграда има кухня, трапезария и стаи за настаняване, както се вижда от обява в туристически сайт. В публикувани обяви пише, че в двора има басейн с топла минерална вода – температура 38 С, изба за вино, уютна камина, подово отопление и външно огнище подходящо за скара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Реорганизират движението на влакове от гарите София и София-Север

Волгин остана без престижна награда от "Шалом"

Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество