Прекратено ли е производството срещу Цветан Цветанов?

16185
Прекратено ли е производството срещу Цветан Цветанов?

В истинско приключение се превърна разпита на бившия вътрешен министър и бивш вицепремиер Цветан Цветанов относно случая с незаконното подслушване на политически и обществени фигури в България.

Преди малко Цветанов излезе от зала 14 на Съдебната палата и се отправи към друга зала, предаде БГНЕС. Адвокатът на Цветанов Менко Менков заяви, че съдията е прекратил производството, тъй като не са призовани другите обвиняеми по делото. Пред медиите Цветанов коментира, че "явно е специален" във връзка с това, че заедно с адвоката му прокуратурата ги мести от сграда в сграда и от зала в зала.

Неясно защо по-рано днес прокуратурата в последния момент промени мястото на разпит на Цветанов.

Преди да отиде в зала 14 на Съдебната палата, Цветанов за няколко минути беше в сградата на спецпрокуратурата. След като излезе адвокатът му Менков обясни, че той все още не е обвиняем и че прокурорите са променили мястото на връчване на постановлението и са ги уведомили преди малко.

Цветанов коментира новата данъчна проверка срещу него и каза, че не е запознат, запознал се е от медиите. "Мога да кажа, че за периода, в който беше осъществена проверка за мен като физическо лице, за семейството и за всички около семейството, знаете, че бях единственият, който даде възможност публично всичко да бъде оповестено. И няма нищо, което бих могъл да коментирам", каза Цветанов. Той подчерта, че не се притеснява от факта, че бившият шеф на НАП Красимир Стефанов сега е депутат от ГЕРБ.

Според призовката му той трябваше да бъде в спецпрокуратурата в 10:00 часа днес, но Цветанов и адвокатът му Менко Менков бяха насочени да отидат в Софийска градска прокуратура.

Заместник-главният прокурор отрича да е влиял на разследването срещу Цветанов

Днес, в 10:00 часа, бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде разпитан от прокуратурата по делото за незаконните ...

Резюме на случая "Цветанов"

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. Той може да получи до 8 години затвор, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда. Престъплението, за което обвинението откри данни е "допустителство по служба". То по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление. При разследването стана ясно, че двама служители на СДОТО са признали за незаконните подслушвания. На 5 юни разследването срещу Цветанов бе възобновено. По него работят повече от двама прокурори. Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е защитен свидетел по делото за незаконно подслушване. Найденов публично обвини Цветанов, че е подслушвал масово по време на мандата на ГЕРБ, министри, президент, журналисти, политици и лидерът на опозицията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...