Прекратиха спасителната операция за Боян Петров (ВИДЕО)*

15855
Прекратиха спасителната операция за Боян Петров (ВИДЕО)*
Снимка: Grand и Joy Optics

Спасителната операция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена. Информацията съобщиха от екипа му.

Днес в издирването под връх Шиша Пангма се включи и хеликоптер, а китайски спасители претърсваха района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре.

След дни търсене и две седмици в неизвестност, Боян Петров така и не беше открит. Според експерти твърде възможно е алпинистът да е паднал в цепнатина по пътя към върха.

В официалния Facebook профил на Dream Wanderlust, където периодично излизаше информация за спасителните дейности, публикуваха карта на днешния летателен обход на хеликоптера. От екипа на Боян Петров уточниха още, че целият полет днес е бил час и 30 минути.

"За съжаление, не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!". Това написа във Facebook Кирил Петков от екипа на българския алпинист.

Операцията по издирване и спасяване на Боян Петров започна на 6 май. Едва тази събота (12 май) обаче времето позволи полети с хеликоптери. Спасители алпинисти достигнаха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина.

Надеждата беше, че българският алпинист е в един от двата лагера. Той обаче не беше намерен. Екипът от китайски спасители стигна и на 10 метра от върха в неделя и на връщане намери в близост до Лагер 3 инсулин и инсулиновата помпа на Боян Петров. По-рано алпинистът спасител Мингма Шерпа каза, че според него критичната зона, където нещо може да се е случило, е заледен участък между Лагер 3 и върха.

Все пак последната дума има именно китайската страна, която може да реши да продължи търсенето, посочи Деян Петков от екипа на Петров, цитиран от bTV. Според информация от компанията, която участва в издирването по въздух, днешното облитане на върха вероятно обаче ще е последно. * В ранния следобед беше уточнено, че и китайските власти прекратяват операцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com