Премиерът награди проф. Кирил Топалов с държавното отличие "Св. Паисий Хилендарски" (СНИМКИ)

1589
Премиерът награди проф. Кирил Топалов с държавното отличие "Св. Паисий Хилендарски" (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят акад. Николай Денков връчи годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" на проф. Кирил Топалов. Церемонията по награждаване се състоя днес, 21 ноември, в Гранитната зала в Министерския съвет.

Изтъкнатият писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик проф. Кирил Топалов е отличен за неговия изключителен принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Изказванията на церемонията

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски откри церемонията. Той подчерта, че проф. Топалов е един от най-изтъкнатите изследователи на делото и живота на Паисий Хилендарски. "Изключително много се радвам, че тази награда беше присъдена тази година на него", каза акад. Ревалски.

"Това, което всички ни обединява, е оценката, че тази наградата отива при един от красивите умове на България, който получава признание, че напълно заслужено с интелекта си и ненатрапчивостта си показва на България как трябва да изглежда един интелектуалец и може за служи за пример на всички останали", каза премиерът.

Денков подчерта, че ако всички ние, включително политиците, се вслушаме в думите на проф. Топалов, че човек трябва да се бие само за да защити живота си, друг човек, принципи, каузи, отечество, може би България щеше да бъде едно по-добро и по-хубаво място.

Снимка: БГНЕС

Проф. Топалов заяви, че за него това е най-високата и най-голямата държавна награда, която дава правителството и едно толкова компетентно жури. "Това наистина е наградата, която ме радва най-много", каза той, като подчерта, че е посветил живота си на възрожденската литература и е преподавал Паисий 40 г. в български и чуждестранни университети, пише БГНЕС.

Проф. Топалов е категоричен, че делото на Паисий Хилендарски е основополагащо в нашето духовно възраждане, като посочи, че той неслучайно се заема да напише "История славянобългарска", защото знае много добре, че историята трябва да се разкаже и да се занесе на тези, за които е написана.

"Със своята история, на която имаме намерени около 70 преписа, и още толкова загубени, той пробужда историческата памет", добави проф. Топалов и допълни, че неговото дело е изключително важно в този будителски смисъл, защото от него започва пробуждането на българската историческа памет.

Носителят на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" заяви, че нашата задача е да отстояваме своята идентичност. "Трябва да бъдем горди с това, която имаме, с държавата, в която живеем и да гледаме по-оптимистично към бъдещето", заключи проф. Топалов.

Още: Проф. Кирил Топалов: 22 септември не е бил формалност нито тогава, нито сега

Снимка: БГНЕС

Повече за държавната награда

Държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. Тазгодишният ѝ носител бе определен от комисия, ръководена от акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките. Носители на приза са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, Димитрина Георгиева Гюрова-Савова, Надежда Драгова, акад. Людмил Стайков и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Черешите стават все по-скъпи

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Черешите стават все по-скъпи
Черешите стават все по-скъпи

Ако една от основните теми за Великден е откъде да купим по-евтино, другата дилема е агнешко или череши. Такава поне е дилемата на пазаруващите...