Превозвачите масово се объркали - вместо за автомобилната камара, разбрали че протестират срещу пакета "Мобилност"

5438
Превозвачите масово се объркали - вместо за автомобилната камара, разбрали че протестират срещу пакета "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

Превозвачи от Враца протестират срещу пакет „Мобилност“. Това каза Красимир Николов от фирма „Спътник 96“.

Днес автомобилни и автобусни превозвачи излязоха на протест в няколко града на страната, настоявайки за приемане на Закона за българската автомобилна камара.

Автобусният бранш обяви, че прави конфедерация

Обеднинение на автобусния бранш в конфедерация - това декларират няколко транспортни огранизации в България с писмо до премиера Бойко Б...

Той беше оттеглен от Народното събрание в края на миналата седмица след недоволство от други превозвачи. Така браншът се раздели по отношение на създаването на Българска транспортна камара чрез закон.

Във вторник от автобусния бранш обявиха, че искат да се обединят в конфедерация. Решението е взето единодушно след проведена среща на национално представените организации в автобусния сектор, съобщиха от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

Много от участниците в днешния протест обаче явно нямат представа за какво всъщност са се събрали.

„Моят управител е разбрал, че протестът е за пакета „Мобилност“, който днес се гласува. Изкарали са два автомобила, но ние сме против пакета „Мобилност“. Не сме за Автомобилната камара. Повечето от колегите, които са изкарали превозните си средства, знаят, че са против пакета „Мобилност“, който е пълно безумие. Има разминаване в информацията – протестираме срещу пакета „Мобилност“, а не за транспортната камара“, заяви той.

Има колеги, които днес са били привиквани на протеста, като им е казвано, че той ще бъде против пакета „Мобилност“, а това не е така, коментира Кирил Банев - ръководител на фирма за товарни международни превози по време на извънредна пресконференция на браншови организации в автобусния и в товарния транспорт.

Автобусни срещу товарни превозвачи - споровете набират скорост

Става дума за това, че някой иска много пари и контрол върху един бранш. Автобусният транспорт и товарният транспорт обаче не могат да ...

„Днес е много важен ден за всички превозвачи. Днес се приемат три закона, които биха ни обрекли на унищожение и на фалит. За съжаление, темата за Българската автомобилна камара измества много по-важния закон за пакета „Мобилност – 1“. Ако той бъде приет, всичко друго няма да има смисъл. На последните събирания от година и половина насам на нашето сдружение членовете ни са запознати с подготвяния законопроект за Българската автомобилна камара и те всички са категорично против. Всичко, което се опитват да прокарат в момента, хвърля нашия бизнес в една монополна среда – корпоративни интереси да определят нашето бъдеще“, заяви Бинев.

„По отношение на днешния протест говорих с колеги, които са били привиквани на протест по телефона, и им е било обяснено, че днес ще има протест против пакета „Мобилност“. А това не е така. Казвано им е, че Българската автомобилна камара щяла да обедини бранша като цяло и защитавайки нашите интереси със закончета и наредби, щяла да ни гарантира минимален праг на превозни цени“, каза още той и посочи, че в съвременната пазарна икономика това няма как да се случи.

„В България има 68 000 копия, издадени за товарни лицензи, от които над 30 000 работят в Европа. Ако пакет „Мобилност“ бъде приет във вида, в който е заложен, това ще значи, че всички камиони, които работят на европейския пазар, ще бъдат принудени да се връщат в България. Европейската комисия прие нашите четири искания, но въведоха едно, което е по-страшно от всички останали – на 21 дни камионите да трябва да се прибират в България. Ако това се случи, всички ние на пазара ще бъдем поставени в конкурентна среда, която ще създадем сами. А дали точно този законопроект, който ние се натиква, няма да бъде машата, чрез която част от транспортните фирми няма да бъдат премахнати от пазара?“, коментира той.

Включих се в днешния протест на превозвачите, защото смятах, че е срещу Мобилния пакет 1. Това каза Росен Маневски, превозвач от Благоевград, предаде Фокус.

„Аз май не съм на точното място, поради липсата на достатъчно информация. Доколкото разбрах, този така наречен протест е против Мобилния пакет 1 на г-н Макрон, обаче като гледам надписите по камионите и автобусите става въпрос за някаква транспортна камара. Подочувал съм нещо от медиите за нея, но не ми е точно ясно“, коментира Росен Маневски.

Законопроектът, вдигнал автобусните превозвачи на протест, официално е замразен

Законопроектът за Българската автомобилна камара е оттеглен. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от трибун...

По думите му най-вероятно в протеста са се включили и други превозвачи, които са смятали, че той е срещу Мобилния пакет.

„Автомобилната камара на мен е меко казано мъгла – нямам идея какви са целите, с какво точно ще помогне на малките превозвачи и няма и къде да го прочета. С колегите си предаваме от ухо на ухо, днес дочух, че ще изземва функциите на Министерството на транспорта. И какво правим? – Частно Министерство на транспорта – ние ще решаваме кой ще работи и кой не“, каза още Росен Маневски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com