Превозвачите: Никой не знае как ще се прилага пакет "Мобилност"

3325
Превозвачите: Никой не знае как ще се прилага пакет "Мобилност"
Снимка: Getty Images

Съюзът на международните превозвачи (СМП)  изрази притеснение от незаинтересоваността на Министерството на транспорта как ще се прилага пакетът "Мобилност" за българските международни превозвачи.

Председателят на СМП Ангел Траков нарече на пресконференция пакет "Мобилност" "една рестрикция, която оставя огромен белег върху българския бизнес".  Днешната ситуация напомни времето, в което пакетът бил оповестен за обсъждане, когато правителството на Бойко Борисов също е неглижирало проблема. В началото от СМП също не гледали сериозно на пакета "Мобилност", а и тогавашните управляващите сметнали, че всички абсурдни неща в пакета нямало да се случат.

Не търсим финансова подкрепа от държавата, а искаме най-елементарното - тя да подкрепя своите компании, физически лица в несправедливите ситуации с пакета "Мобилност", каза Траков.

Вече се прилага клаузата за командироване и от днес трябва да се прилага изискването за връщане на автомобила след 8 седмици. Никой не знае как ще се прилага пакетът "Мобилност", недоумява Траков.

България обжалва пакет „Мобилност“ в Съда на ЕС

Правителството одобри българската позиция за сезиране на Съда на ЕС за отмяна на разпоредбата за задължителното връщане на превозното с...

СМП са притеснени да не изпаднат в ситуация, в която да не знаят какво да правят и питат как ще бъде защитен националният интерес на българския превозвач. Ние не видяхме да са отбелязани всички наши предложения в Закона за автомобилните превози, посочи Траков и добави, че трябва да се направи среща с правителството и да се изгради транспортна стратегия. Основното ни притеснение е, че нямаме добра комуникация с Министерство на транспорта, изтъкна той.

Изпълнителният директор на СМП Йордан Арабаджиев очаква, когато браншът седне да разговаря с Министерство на транспорта и предлага готови решения, те да бъдат чути. "Ние имаме предложения, които надявам се да бъдат изслушани и да бъдат прилагани. СМП имаше предварителна среща със зам.-министъра на транспорта и въпреки това предложенията на съюза не са залегнали в Закона за автомобилните превози".

Другото, за което настояват международните превозвачи, е отпадане на изискването за психологическа годност на водачите. СМП ще търсят среща с премиера Кирил Петков, за да може да чуе проблемите на автомобилния транспорт.

Илиян Филипов, член на УС на Съюза и председател на БАСАТ, е недоволен от пълното неглижиране от страна на транспортния министър Николай Събев на ситуацията. "До ден днешен от Министерство на транспорта никой не ни се е обадил да ни попита дали имаме или нямаме проблеми", изтъкна Филипов и даде пример, че се обадили само председателят на Комисията по транспорт в парламента и медиите.

"Къде е държавата, къде е министър Събев", запита Филипов.

Заради пакета "Мобилност": ЕК ще проверява дали български шофьори са глобени неправомерно

Брюксел ще провери сигнал на български евродепутат за неправомерно глобени родни шофьори. Това става ясно от писмо на председателя на Е...

Заместник-министърът на транспорта Стоян Новаков, който също присъства на пресконференцията заяви, че Николай Събев винаги е отворен за срещи с бранша, но все още проблемите на международните превози и конкретно на съюза не са стигнали до ресорния министър. Проблемите обаче са дефинирани и се решават в момента, увери Новаков.

Припомняме, от самото начало на пакета се противопоставиха шест държави - България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония.

През септември 2019 г. транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

На 23 октомври 2020 г. България е подала три жалби пред Съда на ЕС за завеждане на дела по всеки от законодателните актове от Пакета за мобилност I.

Страната ни атакува текстовете с изискването за връщането на превозното средство, както и на разпоредбата относно периода на почивка между каботажните превози. България настоява да спре изпълнението на чл. 1(3) от Регламент 2020/1055 до произнасяне на Съда на Европейския съюз с окончателен акт по жалбата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com