България обжалва пакет „Мобилност“ в Съда на ЕС

2371
България обжалва пакет „Мобилност“ в Съда на ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Правителството одобри българската позиция за сезиране на Съда на ЕС за отмяна на разпоредбата за задължителното връщане на превозното средство, предвидена в Пакета за Мобилност I, съобщиха от правителствената пресслужба.

Регламент 2020/1055 предвижда разпоредбата относно задължителното връщане на превозното средство (чл. 1(3) да се прилага от 21 февруари 2022 г.

Росен Желязков: Ако Пакет Мобилност бъде приет, ще заведем дело в Европейския съд

Ако Пакетът Мобилност I бъде приет в настоящия му вид българската страна е заявила готовност да заведе дело в Люксембург пред съда на Е...

България е подала през миналата година три жалби пред Съда на Европейския съюз за завеждане на дела по всеки един от законодателните актове от Пакета за мобилност I. До момента обаче, въпреки усилията на страната ни да убеди ЕК да представи законодателно предложение, което да предвижда пълно заличаване на текста за връщане на превозното средство, такова не е представено.

С настоящия проект на позиция България отправя молба до Съда на Европейския съюз да спре изпълнението на чл. 1(3) от Регламент 2020/1055, до произнасяне на Съда на Европейския съюз с окончателен акт по дело С-545/20 на Република България срещу Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

Доводите в позицията на нашата страна са следните:

На първо място - евентуалното въвеждане в действие на мярката от февруари 2022 г. ще причини значителни и непоправими последици за околната среда. Новоприетата разпоредба ще наложи извършване на допълнителни транспортни курсове, което ще окаже значително отрицателно въздействие, особено върху околната среда.

Проучване: Пакет Мобилност I увеличава вредните емисии

Европейската комисията започва дискусия с държавите членки и с Европейския парламент във връзка с публикувани резултати от проучвания з...

България е отбелязвала многократно, че задължителното връщане на превозното средство в държавата по установяване ще доведе до неефикасно използване на транспортните съоръжения в Европа, което е против всички усилия да се осигури устойчиво развитие на сектора.

На второ място - приемането на временната мярка би гарантирало интересите на транспортните дружества. Транспортните фирми няма да бъдат принудени да понесат огромни финансови разходи и по-специално тези, които са установени в периферни държави членки като България. Много транспортни оператори ще бъдат принудени да прекратят дейност или да се преместят, което ще окаже огромно влияние върху икономиката и жизнения стандарт в тези държави членки. 

В изпълнение на ангажиментите, поети от транспортния министър Христо Алексиев към българския автомобилен бранш, извършващ международни превози на товари, правителството ще предприеме всички необходими действия за внасяне на писмена жалба за осигуряване защитата на правата и интересите на Република България пред Съда на Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика