Приморско е изправено пред банкрут

10149
Приморско е изправено пред банкрут

Приморско е заплашено от фалит заради неправомерни договори, сключени по времето на предишния кмет на града Лиляна Димова, съобщават от Община Приморско.

Заради неправомерно проведена обществена поръчка за строежа на канално-помпената станция на града Европейската комисия иска възстановяване на субсидия, отпусната по Програмата за околната среда - 4 244 590 лева.

Известието за санкцията е изпратено на 21.01.2013 г. със специално писмо от ръководителя на дирекция „Фондове на Европейския съюз за околна среда”. В него се казва, че в двуседмичен срок общината трябва доброволно да възстанови 25% от субсидия по проект „Подобряване инфраструктурата за отпадни води на Северни, Южни територии и СО “Узунджата”.

Приморско и Китен готови да блокират пътя Бургас - Царево

Стотици жители на Приморско и Китен излязоха днес на масов протест срещу концесия в морето за изграждане на голяма ферма за развъждане ...

Санкцията е заради констатирани нарушения при провеждане на обществените поръчки и избор на изпълнител по два от договорите. Те са били сключени на 15.12.2008 и 10.02.2009 г. Одитиращият орган ИА „Одит на средствата на ЕС” към Министерството на финансите е открил завишени критерии при провеждането на обществената поръчка. Поради това в конкурса е участвал само един субект – дружество по ЗЗД “Кристална вода” АД и “Главбулгарстрой” АД. И двата договора са спечелени от това дружество, което е било без никаква конкуренция. Именно начинът на определяне на критериите за участие е бил опорочен според проверяващите. Заради това Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по настояване на ЕК иска обратно една четвърт от отпуснатата и изплатена вече на частното дружество сума, която е общо 16.978 363.68 млн. лв.

Едва сега с писмото за наложената санкция и искането за доброволно изпълнение община Приморско има юридическа възможност да внесе жалба и да търси съдебно оборване на решението. До момента са пускани възражения срещу изготвения одитен доклад, което е било единствено възможно.

При евентуално ефективно плащане община Приморско ще се окаже в състояние на фалит, опасяват се от местната администрация. Сегашният кмет Димитър Германов заяви, че няма как общинският бюджет да понесе изтегляне на 4 млн. лева. Той каза, че вече са платени 1,7 млн. лева задължения, натрупани при предишното управление и остават още 1,3 млн. лева. С новите 4,2 млн. лева дълг финансовата стабилност на общината ще рухне.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...