Природозащитници се събират отново тази вечер на Орлов мост

4075
Природозащитници се събират отново тази вечер на Орлов мост

Отново ще има протест срещу промените в Закона за горите. Протестът пак ще бъде на Орлов мост, тази вечер в 19.30 ч., съобщиха от природозащитната организация "За Земята".

Протестът е под наслов: "Господин президент, елате при нас! Искаме вето над закона за горите". Екозащитниците посочват защо не искат закона в този си вид.

След 20 г. приватизация и други форми на ограбване на националното богатство, дойде ред и на последното, което остана все още държавно - горите и защитените територии. Държавните гори и защитени територии заемат 20% от територията на страната и са последния публичен значим ресурс, който все още не е преминал в частни ръце, заявяват организаторите на протеста.

С приемането на измененията на закона за горите в българската история се въвеждат редица нововъведения, които ще доведат до намаляване на площта, застрояване и изсичане на горите и защитените територии, като: за първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без да има съгласието на собственика и без необходимото обезщетение. За първи път от 1931 г. насам (когато е обявена първата защитена територия у нас) държавата ще даде възможност на частни лица и компании да строят в защитените територии държавна собственост, продължават природозащитниците.

За първи път от 1955 г. държавата позволява да се ползват държавните гори двойно над техния естествен прираст, което ще доведе до намаляване запасите на дървесина. За първи път от 1991 г. насам (когато се приема Конституцията) държавата разрешава земеделските земи да се застрояват за цели, които не са свързани с земеделието, като например ски курорти и голф-игрища. За първи път от 1991 г. насам държавата създава отраслова схема за държавна помощ - за строителството на ски-курорти и голф игрища, освобождавайки ги от дължимите държавни такси за промяна на предназначението на имотите. За първи върху 1996 г. (когато влиза в сила Закона за държавната собственост) се дава възможност публичната държавна собственост да се утежнява с вещни права, които се раздават без търг само с решение на министъра на земеделието. За първи път от 1997 г., когато започна реституция на горите, държавата ще разреши на частните собственици на гори с големина до 20 декара, да могат да ги секат без каквито и да е регулации от страна на държавата. За първи път от 1925 година, крайречните гори няма да се водят вече гори и ще могат да се изсичат без никакъв контрол от собствениците им.

Вчера България се събуди, заявяват още природозащитниците. Организаторите съобщават, че ще се съберат на езерото Ариана точно в 19:30 "и точно в 19:45 излизаме на платното на Орлов мост. Стоим там, докато не получим отговор от Плевнeлиев, че ще се срещне с нас и ще наложи вето. Ако не го направи, си тръгваме точно в 20:45 и утре пак!"

БГНЕС припомня, че вчера над 1000 души се събраха на езерото Ариана в столицата, за да изразят недоволството с лобистките, според тях текстове, които директно обслужват интересите на няколко филми. Стигна се и до директни сблъсъци между протестиращи и Охранителна полиция. Задържани бяха 12 души. Срещу тях е образувано досъдебно производство.

Редактор: Петър Проданов

Повече от 300 души бяха арестувани след протести в Квебек

Десетки хиляди души излязоха във вторник по улиците в центъра на Монреал за демонстрация, отбелязваща стотния ден от конфликта на учащи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com