Призив за спешна проверка за качеството на бебешките храни у нас след доклад от САЩ

3094
Призив за спешна проверка за качеството на бебешките храни у нас след доклад от САЩ
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Българските институции трябва незабавно да се самосезират и да проверят какво е качеството на бебешките храни в страната". Това заяви, в интервю за Actuаlno.com, председателят на асоциацията „Активни потребители” Богомил Николов. Повод за призива му стана новината за американски производител и вносител на детски храни в България, който е бил засечен да продава детски храни с високи нива на токсични тежки метали в САЩ. Според доклад на Конгреса в САЩ четири водещи компании, сред които и фирмата “Гербер”, са продавали опасни нива на арсен, олово, кадмий, живак и други токсини в бебешки храни.

Вижте новината за доклада: Доклад от САЩ: Опасни нива на тежки метали в бебешки храни, има познат и в България производител 

5 млн. "смъртоносни" бебешки шезлонги бяха изтеглени от пазара в Америка

Близо 5 000 000 броя бебешки стоки бяха изтеглени от търговската мрежа. Това са бебешки шезлонги „Рок енд плей“, създадени ...

Според Богомил Николов, българската общественост трябва да бъде успокоена веднага и да се даде ясен знак от българските институции, че няма никакъв проблем с храните за деца.

“Не съм учуден от тази новината за Доклада на САЩ. Отдавана знаем, че в Западните страни, особено в Америка, стоките, които са на пазара, като започнем от бебешките храни до автомобилите, се подлагат на много строг и непрекъснат контрол за безопасност. Това става първо от самите производители, след това от гражданските и потребителските организации и накрая от контролните държави органи. Проверката на качеството се извърша на три нива и от много строг контрол. Не случайно и медиите в чужбина изобилстват от новини за случаи с проблемни храни. При нас изтеглянето на стока от пазара се превръща в новина, а не бива да е така. И в случая, когато има подобни съмнения за качеството на детските храни, българските власти трябва да реагират в рамките на ден - два и да обявят какво е показала проверката им. Тук, за съжаление това не случва поради много необясними причини”, заяви Николов.

Според него, много е вероятно бебешките храни да са попаднали в България, тъй като практиката показвала, че производителите пренасочват опасните храни за места, където контролът не е толкова засилен.

“В цяла Европа, а и в България работи система за ранно известяване при наличието на опасни храни на пазара. Тук е ролята Българската агенция по безопасност на храните, която учудващо все още нищо не е направила за да успокои българските родители и да каже какви храни ядат децата ни. Призовавам: нека службите действат превантивно, а не само реактивно”, добави Николов.

Франция забрани бебешки храни със салмонела, няма информация за доставки в България

Френските власти издадоха забрана за продажбата на мляко за бебета и още няколко бебешки храни, произвеждани от компанията "Лакталис" (...

Actualno.com се обърна и към Българската агенция по безопасност на храните. Оттам съобщиха, че към момента няма постъпили сигнали за навлизането на опасни бебешки храни на българския пазар от САЩ. От пресцентъра добавиха, че в Европа също не са били получени сигнали на детски храни с опасни метали от марката "Гербер" - през общоевропейската система за ранна сигнализация. От Агенцията обещаха, че в рамките на няколко дни ще изготвят справка, която ще обобщава какви и колко проверки са били извършвани до момента за качеството на бебешките храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com