Доклад от САЩ: Опасни нива на тежки метали в бебешки храни, има познат и в България производител

6429
Доклад от САЩ: Опасни нива на тежки метали в бебешки храни, има познат и в България производител
Снимка: iStock/Guliver

Осем месеца след като доклад на Конгреса в САЩ хвърли светлина върху въпроса за токсините в детската храна, в нов доклад се посочват все повече случаи на големи производители, продаващи бебешка храна с високи нива на токсични тежки метали, съобщава CBS.

Докладът, който се появи от подкомисията на Камарата по икономическа и потребителска политика, описва опасни нива на арсен, олово, кадмий, живак и други токсини в бебешки храни.

Забраниха за пиене и готвене водата в Любимец - има арсен над нормата

Питейната вода на Любимец е забранена за пиене и приготвяне на храна заради установено повишено съдържание на арсен в нея. Проба на вод...

Разследващите заявиха, че два от продуктите на компанията "Гербер" (оризово-зърнени каши) съдържат нива на неорганичен арсен над границите (стандартите), посочени Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Те посочват каква е реакцията на производителя - "Гербер" не е успял да изтегли тези продукти от търговската мрежа.

"Гербер" не коментира дали е успял да изтегли посочените в доклада продукти от търговската мрежа, но обяснява, че "следва последователен и строг план за тестване, който включва редовно тестване на готови продукти" и увеличава тестването "за продукти, които имат история на естествени нива на тежки метали".

Повечето от продуктите на Plum Organics също съдържат и тежки метали, включително популярни закуски Superpuff. Тези производители твърдят, че Walmart е увеличил количеството арсен, което разрешава в своите продукти, като се премине от вътрешен фирмен стандарт от 23 части на милиард до максимално разрешеното от FDA от 100 части на милиард. Но от Walmart твърдят, че винаги са изисквали да се спазват стандартите, заложени от FDA.

Има заключения и за производителя Beech-Nut - че в някои от продуктите му има повече неорганичен арсен, отколкото трябва по стандартите на FDA

Откриха тайната на отравянето на 100 млн. души в Азия

Геофизици от САЩ разгадаха тайната на отравянето с арсен в продължение на няколко десетилетия на повече от сто милиона души в Южна и Юг...

"Никакви нива на токсични тежки метали не са безопасни за бебетата", каза конгресменът от Илинойс Раджа Кришнамурти, председател на подкомисията по икономическа и потребителска политика. Той е категоричен, че производителите не са показали воля да се саморегулират и трябва органи като FDA да го правят.

Програмата на FDA "По-близо до нула" определя допустими нива за тежки метали на федерално равнище, но окончателните указания ще са ясни едва през 2024 г. Кришнамурти иска да се преместят някои от тези срокове, но агенцията заяви, че "от решаващо значение е мерките за ограничаване токсичните елементи в храните нямат непредвидени последици, като например затрудняват семействата да получават храни със значителни хранителни ползи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com