Проблемен е само един от проверените 39 язовира по река Скът

21189
Проблемен е само един от проверените 39 язовира по река Скът
Снимка: БГНЕС

Проверката на 39 язовира по поречието на река Скът във Врачанско установи частични нарушения в стената на един язовир. Предстои експертиза и анализ за причините за водното бедствие в началото на месеца, информира БНР.

Проверката на водоемите по поречието на река Скът, която наводни Мизия и Бяла Слатина, е установила, че има частични разрушения на стената на борованския язовир "Стубля". Водоизточникът е в средата на каскада от пет водоема, които се събират в по-големия язовир "Братковец", който е в добро състояние.

Язовирите по поречието на Скът не се стопанисват добре, каза шефът на "Напоителни системи"

Язовирите по в поречието на река Скът не се стопанисват добре. Това каза инж. Валентин Славов, технически директор на „Напоителни...

Прокурорското разследване на причините за бедствието в района показва още, че коритото на река Скът край бедстващото село Крушовица не е почистено от растителност. Като доказателство е взето предвид и становище от 2000 година, според което река Скът е потенциално опасна и може да предизвика наводнения.

В хода на досъдебното производство предстои да бъде назначена комплексна експертиза, която да събере и анализира данните за валежите, състоянието на почвите, язовирите, коритото на река Скът, корекциите по поречието й, както и всички други обстоятелства, причинили в началото на месеца бедствието в Борован, Бяла Слатина и Мизия.

Припомняме ви, че през уикенда стана ясно, че едва 125 къщи от общо 600 наводнени в град Мизия са годни за живеене след почистване и дизенфекция. 103 вече са рухнали или са за събаряне, 302 са за основен ремонт. Това показват оценките на описаните дотук щети в Мизия.

Според заместник-кмета на врачанския град Николай Нековски засегнатите от наводнението къщи са 750 на брой. Във всяка ударена от наводнението къща има дървета, клони, много повреди от водата. Къщите бяха между седем и девет дни под вода, всеки ден някоя пада, заяви Нековски.

Река Скът се е прибрала в коритото си

Река Скът се е прибрала в коритото си. Това каза Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия. По думите му водният стълб е до средата на к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com