Процедурата за поставяне на нова паметна плоча на Каймакчалан продължава вече два месеца

2511
Процедурата за поставяне на нова паметна плоча на Каймакчалан продължава вече два месеца

Споделям възмущението относно поругаването на паметта на българските войници на Каймакчалан. Но не смятам, че един изцяло емоционален подход би бил подходящ. Така външният министър Даниел Митов отговори на въпрос на Велизар Енчев дали не трябва да бъде отзован българския посланик в Скопие и да бъдат спрени разговорите за сключване на Договор за добросъседство с Македония, както и да наложи вето върху влизането на ЕС в Македония заради поругаването на паметника на Каймакчалан от македонския журналист Миленко Неделковски.

Митов изтъкна, че България не се намесва във вътрешните работи на която и да е страна. Затова и България нямало да опитва да казва на Македония какво да прави с журналиста Неделковски. Решихме да му наложим забрана да посещава нашата територия и е коректно да припомним, че от Македония имаше официална реакция на осъждане. Освен това е в процес на изпълнение процедурата за поставяне на нова плоча на Каймакчалан, съгласно македонските закони, посочи Митов, като не скри, че процедурата тече от над два месеца. Той обаче не скри, че реакцията на македонските власти не била винаги според нашите очаквания и световната практика за опазване на паметници.

Рашидов предложил на Македония обединителен паметник на Каймакчалан

Онова, което може да ни обединява на Каймакчалан, е фактът, че този връх е напоен с много кръв и ние трябва да имаме сили да сведем гла...

Външният министър обясни и, че все още преговорите за влизане на Македония в ЕС още не са започнали. Той коментира и, че „моментната атмосфера“ не е подходяща, за да бъдат продължени разговорите за сключване на Договор за добросъседство с Македония. Според Митов обаче в дългосрочен аспект за България е добре такъв договор да бъде сключен.

Бях на представянето на книгата за престъпленията на УДБА в Македония на големия български патриот Темелко Нешков снощи и на него гости от Македония ми съобщиха, че нещата спрямо българщината не са се променили много от комунистическо време. Много важно е, че в Договора за добросъседство е включено признаването на македонския език – един измислен език. Така се признава кражбата на история от Македония, при това не само наша, но и гръцка, смята Енчев. Трябваше минимум формално да отзовем посланика си в Скопие за поне две седмици, добави депутатът, който счита това за проява на национална гордост от страна на България. Македонизмът разбира само от езика на силата – на дипломатическо ниво, уточни Енчев.

Митов обаче отвърна, че "езиковият казус" е разрешен и посочи, че има други, по-важни казуси – например признаването на някакво македонско малцинство в България, каквото няма, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com