Проф. Асена Сербезова: Живеем в държава, в която някой, ако поръча нещо, то може да се случи (ВИДЕО)

18472

Cлeд ĸaтo през септември 2020 г. Софийският районен съд пpeĸpaти дeлoтo cpeщy председателя на Бългapcĸия фapмaцeвтичeн cъюз (БФС) пpoф. Aceнa Cepбeзoвa за всяване на паника по време на извънредното положение, на 1 февруари съдът даде ход на процеса и нaзнaчи eĸcпepтизa. Ще се анализират интервюта пред Българското националното радио и Българската национална телевизия, в които Сербезова предупреждава за възможен недостиг на лекарства заради пандемията от COVID-19.

"Важно е да разберем, че живеем в държава, в която някой, ако поръча нещо, то може да се случи. Ето това е опасното. То е опасно за мен, за всички, които срещнем на улицата".

Това заяви в предаването "Студио Actualno" председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, коментирайки обвиненията срещу нея. Не приемам атаката на прокуратурата като лична, а по-скоро към Българския фармацевтичен съюз, защото тя е насочена към мен в качеството ми на председател на БФС по повод на мои изказвания, уточни проф. Сербезова. "Днес ще изпратим след проф. Сербезова АДФИ, НАП, прокуратурата в две обвинения, а утре ще бъде някой друг. Не е важно кой е, важно е, че обществото го допуска. За мен лично е важно, че прокуратурата след като разбра, че има неоспорими доказателства, продължи да настоява да внесе обвинението отново", отбеляза проф. Сербезова.

На шести април 2020 г. Европейската агенция по лекарствата публикува на своя сайт всичко онова, за което аз загатнах по време на интервютата на седми април. Аз и моите защитници сме приложили всичко това като доказателства по делото, каза Сербезова. "Буквално цели изрази в това комюнике на Европейската агенция по лекарствата може да се намерят в моите интервюта. И това са точно тези изречения, които са притеснили един български прокурор. Това са изреченията, че вероятно може да има логистични проблеми, свързани със затварянето на границите към онзи момент, както и че някои лекарствени продукти ще бъдат в недостиг, тъй като активните им субстанции се произвеждат в Индия, Китай, в области, които са карантинирани", припомни проф. Сербезова.

Преди моите интервюта и BBC, и Европейската агенция по лекарствата, и в Европейския парламент се обсъжда въпросът. След интервютата всъщност моите думи се потвърдиха. Тоест, вероятно си спомняте, че имаше ситуации на недостиг - даже на няколко пъти", отбеляза проф. Сербезова. "Най-интересното е, че същата тази прокуратура, която ме обвинява, Софийска районна прокуратура, седем-осем дни преди моето интервю е възложила проверка на Изпълнителната агенция по лекарствата - със специален сигнал, който касае вид инсулин. Става дума за инсулинов аналог, а сигналът е свързан с недостиг. Същата тази прокуратура, която обвинява, че това е фалшива новина, една седмица преди моите интервюта разпорежда проверка на Изпълнителната агенция по лекарствата по сигнали за недостиг", заяви с недоумение проф. Сербезова. Не приемам атаката на прокуратурата като лична, а по-скоро към Българския фармацевтичен съюз, защото тя е насочена към мен в качеството ми на председател на БФС по повод на мои изказвания, обясни още проф. Асена Сербезова.

Чуйте мнението на председателя на Българския фармацевтичен съюз по темата с ваксините по-късно във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю