Проф. Друмева: Ограничаването на мандатите на кметовете се отклонява от Конституцията

6267
Проф. Друмева: Ограничаването на мандатите на кметовете се отклонява от Конституцията
Снимка: БГНЕС

Ограничаването на мандатите на кметовете се отклонява от Конституцията. Това стана ясно от думите на проф. Емилия Друмева, която е юридически секретар на президента и оглавява Правния съвет към институцията. Тя участва в дискусионен форум "Финансова автономност на българските общини в съответствие с европейските практики и стандарти, в която участват още служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Припомняме, че дискусията за мандатите на кметовете възникна през февруари 2022 г. по време на кабинета "Петков". Тогава един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ (ПП) - ПД „Социалдемократи“  предложи ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници. Целта е да се ограничат корупционни практики. ОЩЕ: Само по 2 мандата за кметове и общински съветници предлага партия-партньор на ПП

Според нея въпросът за ограничението на мандатите на кметовете на конституционно ниво е съвсем ясно регламентиран. "Да се въвежда такава сериозна промяна, такова сериозно лимитиране на законово ниво, би било в отклонение от конституционната уредба. То няма да приляга на държавата ни като правова държава", смята проф. Друмева.  

По думите ѝ, Конституция съдържа уредба за редица мандати. "Там, където създателите на Конституцията са преценили, че е потребно да има ограничение, те са го направили", каза тя и обърна внимание, че за президента и вицепрезидента е налице ограничението до два мандата, а ограничението за един мандат е въведено за тримата големи в съдебната власт.

Тя даде пример и със световния конституционен стандарт и уточни, че там е допустимо, рационално и приемливо да бъдат въвеждани ограничения за по-дългите мандати. По думите ѝ, става въпрос за мандатите над 4 години. "Що се отнася до другите мандати - 3-4 години, не ми е известно в световната практика да има някакво ограничение", обясни проф. Друмева. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com