Проф. Петър Иванов: Българите стават все по-малко, все по-бедни и все по-прости

57308
Проф. Петър Иванов: Българите стават все по-малко, все по-бедни и все по-прости
Снимка: БГНЕС

"Българите ставаме все по-малко, все по-бедни и за съжаление все по-прости". Това каза проф. Петър Иванов на пресконференция за Опасните демографски тенденции през 2014.

"Тези данни не трябва да ни учудват, тъй като 70% от хората са неграмотни в България. Децата нямат функционални знания, те сричат. Българите, които печелят олимпиади са единици, повечето са неграмотни. Притеснително е и това, че българите продължават да мигрират. Установено е, че изчезваме с по осем души на ден", допълни професорът.

"Въпросът за източването на социалната система от етническите малцинства е катастрофално. Българите са 6,9 милиона в момента, етноси 4,8 милиона циганите са 1,5 милиона, турците са 800 000 и т.н. Ние намаляваме с 8 души на час. Никой не говори по тези въпроси, освен нас. Целта е да се заселят бежанци от други райони на света", подчерта Иванов.

"Психичното състояние на 74% от българите са депресирани и подтиснати", завърши той. "Демографската среда отслабва държавата политически, военно и т.н. Обезлюдяването ще доведе до заселване на тези райони от хора, живеещи извън нашите територии. Ще има проблеми и във висшето образование, заради обезлюдяването. Това няма да повиши качеството на образованието". Това каза проф. Петър Славейков.

Намаляват работещите, пенсионерите и социално слабите се увеличават. Пенсионерите са 2,5 милиона с ниска покупателна способност. Това ще спъва все повече икономическия растеж на държавата.

Специалистите алармираха, че системата е застрашена, заради намаляването на хората, които наливат средства в социалните системи. След време няма да може да се изплащат пенсиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com