Прогноза за времето - 8 октомври (неделя)

4488
Прогноза за времето - 8 октомври (неделя)
Снимка: Getty Images/Guliver

Продължават валежите над страната, като най-значителни ще бъдат в Североизточна България. В районите с надморска височина над 600 метра, дъждът ще преминава в сняг.

Такава е прогнозата за времето Националния институт по метеорология и хидрология, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Христо Христов.

Ще духа до умерен, в източната половина от страната и по долината на Струма временно силен север-северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува студен въздух. Минимални температури, предимно между 4° и 9°, по-морския бряг малко по-високи, за София 3°-4°.

Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е в сила за 6 области на страната. Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Шумен, Варна, Силистра и Добрич.

Днес от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Най-късно, към края на деня, ще спре валежът в североизточните райони от страната. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максимални температури между 11° и 16°, в североизточните райони по-ниски, в София около 11°. Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца (949 hPa). През деня ще се задържи почти без промяна.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, главно по северното крайбрежие. Ще духа силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха 13°-15°. Температурата на морската вода е 18°-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, но през деня ще отслабва.

В планините ще духа силен и бурен северозападен вятър. Снеговалежите от запад ще спират, а облачността над масивите от Западна България ще се разкъса. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

В понеделник ще бъде хладно и ветровито, с променлива, често значителна облачност, но вероятността за валежи е малка. Минималните температури ще са предимно между 4° и 9°, а максималните - между 12° и 17°. Във вторник и сряда вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне. Сутрин ще е студено, на места в низините ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. Около и след обяд ще има повече слънце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com