Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

2862
Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу бивши длъжностни лица от НДК, сред които и бившия директор Мирослав Боршош.

Обвиненията са в нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

Боршош се сдоби с още 2 обвинения

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП) прецизира обвинението на бившия изпълнителен д...

Боршош в обвинен, че е разпоредил 3,43 млн. лв. да бъдат платени за разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

В периода 16.01.2015 г. - 24.01.2017 г. е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. Така е извършена умишлена безстопанственост в особено големи размери и щетите за НДК са близо 390 хил. лв.

Разследването е установило, че Боршош е отправил искане до Министерски съвет на НДК да бъдат предоставени автомобили за служебни цели, но още преди да се вземе решението, той е сключил лизингов договор за „Лексус” на стойност 14 199 лв.

МС все пак уважило искането му и предоставил за временно използване кола модел „Пежо 607”. Въпреки това Боршош не е прекъснал договора с „Лексус”, като даже го е подновил на следващата година, отново за 14 199 лв. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил „Ситроен С4“ и с микробус “ Хюндай“.

Сигнал в прокуратурата срещу Томислав Дончев заради НДК

Граждански сигнал е подаден в прокуратурата срещу вицепремиерът Томислав Дончев. Обвиненията са, че Дончев също има пръст в неправомерн...

За периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв.

Обвинен е и за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. На 01.11.2016 г. присвоил чужди пари в размер на 3 971 999,52 лв., собственост на НДК, поверени му да ги управлява.

Другото длъжностно лице – председател на съвета на директорите е обвинен принуда при осъществяване на обществена поръчка за Европредседателството.

Той е принудил трима служители на НДК - членове на комисията за поръчката да занижат оценката по показателя „Техническо предложение“ на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по същия показател на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com