Прокуратурата проверява фирмата, произвела лютеницата с олеамид

4063
Прокуратурата проверява фирмата, произвела лютеницата с олеамид

Районната прокуратура в Пловдив ще провери фирмата "Идеал Продукт" ООД, която е регистрирана в Перущица, за евентуално извършено престъпление - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

В Пловдивската прокуратура е постъпила преписка на Софийската районна прокуратура, образувана след сигнал от Българска национална асоциация "Активни потребители". В него се казва, че след експертно изследване от независима лаборатория "Център по биология на храните" ЕООД на различни марки лютеница, е установено, че в продукта лютеница "Класик лютеница" 550 гр., произведена от "Идеал Продукт" ООД, се съдържа опасно за здравето вещество "олеамид".

"Идеал продукт" отказва да коментира лютеницата си

Веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана и разпространявана у нас от фирма "Идеал продукт" от Перущица. Това стана ясно по...

Припомняме, че по-рано днес, 6 януари, токсикологът от ВМА Силвия Стойкова заяви, че веществото олеамид, което е било открито в българска лютеница, не е наркотично. Стойкова даде и пример - с етиловия и метиловия алкохол. Всички знаем какви са разликите между тези съединения, беше тезата на експерта. Олеамидът е широко разпространено вещество, особено в храни от растителен произход, уточни още Стойкова. И човешкото тяло произвежда олеамид, но той се различава от индустриалния. Олеамидът в човешкото тяло се синтезира толкова повече, колкото по-малко спим, като освен да ни приспи, целта му е да коригира нивото на стрес, който тялото ни преживява заради липсата на сън. Олеамидът повишава и апетита.

"По случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните", се посочва в съобщението.

Actualno.com потърси за коментар фирма "Идеал Продукт", но от там не пожелаха да говорят по темата. За сметка на това във Facebook фирмата публикува постове с материали как в лютеницата няма наркотик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com