Прокуратурата търси отговорни за наводнението в Берковица

2024
Прокуратурата търси отговорни за наводнението в Берковица
Снимка: ПЦ на МО

Окръжна прокуратура-Монтана се самосезира по повод информация в журналистически материали за бедственото положение в град Берковица, област Монтана, съобщиха от прокуратурата.

Окръжната прокуратура е разпоредила проверка с оглед установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл. 219 от Наказателния кодекс. Става въпрос за случаите, в които длъжностно лице не полага достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството. Това се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева. ОЩЕ: Обявиха бедствено положение в Берковица: Градът е наводнен

Проверката е възложена на органите на ОДМВР Монтана. Съвместно с Областна администрация-Монтана, Регионална здравна инспекция-Монтана и Регионална инспекция по околната среда и водите-Монтана следва да се установят причините за възникналото бедствено положение, в т.ч. имало ли е непочистени участъци, както на реката, така и на околната среда, които да са свързани с причините за наводнението. Необходимо е да се конкретизират длъжностните лица, отговарящи за почистването на коритото на река Раковска, да се снемат сведения от служители от съответните служби, чиито задължения са пряко свързани с опазване на околната среда и водите, както и от други лица, запознати пряко или косвено с обстоятелствата.

В обсега на възложената проверка са предприетите незабавни мерки по оказване на помощ на пострадалите от наводнението, в т.ч. от общинските власти; установяване на причинените имуществени вреди на населението и общината и техния размер, както и всички други обстоятелства, свързани с установяване на обективната истина по случая. Определен е едномесечен срок за извършването на проверката. ОЩЕ: Наводнен е пътят Враца-Ботевград (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество