Прокурори видяха политически интереси в съдебната реформа на управляващите

1931
Прокурори видяха политически интереси в съдебната реформа на управляващите
Снимка: БГНЕС

Налице е крещяща нужда от дълбока и принципна промяна в материалното и процесуално наказателно законодателство. Заявяваме категоричната си воля да бъдем активен участник в тези жизненоважни за цялото ни общество процеси. Това се казва в писмо на Асоциацията на прокурорите, изпрателно до правната комисия в Народното събрание и правосъдния министър Надежда Йорданов.

"Няма как една реформа да бъде правилно проведена, ако се базира единствено на стремеж към унищожение и негативизъм, ако не стъпи на постигнатите до този момент положителни неща и безспорни достижения, ако зад нея са скрити конюнктурни политически и/или икономически цели и интереси. Няма как да бъде постигнат позитивен ефект, ако не бъде чут гласът на професионализма и разума", посочват от Асоциацията.

Бойко Рашков: Прокуратурата бездейства по проверката на 38 политици и магистрати

"Прокуратурата бездейства по въпроса с проверката на имущественото състояние на 38 политици и магистрати, които имат имоти в чужбина, н...

Припомняме, че по-рано този месец коалиционният съвет на управляващата коалиция се събра, за да обсъди темата за съдебната реформа, като в него участваха партийните лидери на партиите от управляващата коалиция и експерти.

Още при формирането на коалицията стана ясно, че закриването на специализирания съд и прокуратурата и разделянето на антикорупционната комисия на две - за конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобито имущество е приоритет на правителство. Темата е актуална и заради подадената оставка от страна на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, който поиска да напусне комисията от първи март. Малко след оставката стана стана известно, че допускът му до строго секретна информация е отнет след проверка на ДАНС показала, че той е неблагонадежден.

Обвинителите днес са категорични, че има необходимост от провеждане на съдебна реформа и искат тя да бъде осъществена по прозрачен и принципен начин. В позицията си от Асоциацията на прокурорите апелират в процеса на осъществяване на съдебната реформа да им бъде дадена възможност за активно участие.

"Българските прокурори, със своите професионални знания и експертен потенциал, могат да допринесат изключително много за усъвършенстването на законодателството, за подобряване функционирането не само на съдебната система в частност, но и на цялостната борба с престъпността в нашата държава", се казва в още в писмото.

Прокурорите се жалват на евроинституциите от закриването на спецпрокуратурата и спецсъда

Прокурори, следователи и съдебни служители излязоха пред съдебната палата в София на мълчалив протест, предаде БГНЕС. Вчера депутатите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com