Прокурорската колегия сложи край на проверката за „шпицкоманда“ в следствието

1970
Прокурорската колегия сложи край на проверката за „шпицкоманда“ в следствието
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие доклада по проверката за т.нар. „шпицкоманда“ в следствието.

Проверката приключва с изводи, че в следствието няма нарушения. От дискусията обаче се разбра, че част от членовете на прокурорската колегия не са били запознати навреме с доклада, чието съдържание им е станало известно едва тази сутрин. Събраните в проверката материали пък изобщо не са били качени на мониторите на членовете на колегията, съобщават "Съдебни репортажи".

За сметка на това колегията слага край на проверката седмица преди конкурса на нов градски прокурор на София, в който участва следователят Бойко Атанасов. Част от членовете на прокурорската колегия днес дадоха заявка, че изборът ще протече с множество въпроси към следователя, който публично обвини главния прокурор в злоупотреба с власт.

В началото на февруари следователят Бойко Атанасов даде серия от интервюта пред изданието „Биволъ”, в които разказа за съществуването на пряк канал между главния прокурор и „шпицкоманда“ следователи, натоварени с делата за корупция по високите етажи на властта, които се използват за шантаж. “Нито едно от тези дела не се води срещу конкретно лице – делото се води и в един момент се спира, после се възобновява… Помним, в близко време имаше дела за “Авиоотряд 28?, правеха се претърсвания, ходи цялата служба да изземва документи. Цялото общество знаеше, че е срещу Борисов, но така и не се поиска свалянето на имунитета му”, обясни Атанасов. Следователят казва, че разследванията се ползват за откровено изнудване, стопиране на реформата или прокарване на законодателни инициативи. На мушката на звеното, доскоро ръководено от Петьо Петров, са и бизнесмени, а поръчките са свързани с влиянието на Делян Пеевски върху главния прокурор, казва в прав текст Бойко Атанасов и така потвърди съмненията за обвързаностите на Цацаров и употребата на прокуратурата за завземане на бизнеси и изпълнение на политико-икономически поръчки. Няколко дни по-късно Атанасов показа стотици унищожени документи, свързани с разследването “КТБ“” захвърлени в контейнери в близост до сградата на столичното следствие.

Това доведе до светкавична реакция от главния прокурор Сотир Цацаров, който проведесреща със следователите от Столичното следствие. „Изрично подчертах, че това не трябва да бъде възприемано като събрание, което трябва да обсъди или осъди позицията на следователя Бойко Атанасов. Не останах с впечатлението, ако мога да се изразя по най-деликатния начин пред вас, че колегите на следователя Атанасов подкрепят основните тези, които той изрази. Нямаше нито един следовател, които да възрази срещу разделението на следствения отдел на сектори“, обясни след „събранието” Цацаров и допълни, че твърденията на Атанасов „не намериха опора, доказателства или каквото искате“.

В началото на март ВСС изслуша Бойко Атанасов, но вместо да се задълбочи в данните, които следователят изнася – неслучайно разпределение на делата в следствието, разместване на следователи по сектори със заповед на градския прокурор, вербуване на следователи и стотици разследвания за корупция по висшите етажи на властта срещу неизвестен извършител, мнозинството от членовете на ВСС, близки до Цацаров, му зададоха серия от въпроси, свързани с кариерното му развитие. Заседанието на Етичната комисия на ВСС, което продължи повече от 5 часа, бе открито за медиите, а близо 20-на колеги на Атанасов също бяха дошли, за да го опровергаят.

Ясен Тодоров: До края на юли ще има решение от проверката на твърденията на Бойко Атанасов

До края на юли ще има решение от проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за прокурорска шпицкоманда, подчинена на гла...

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров обясни днес, че повечето от твърденията на Атанасов били твърде общи, „даже абстрактни“ и комисията нямало как да ги провери, тъй като се касаело за “дума срещу дума” на следователя и колегите му. По думите на Тодоров повечето от твърденията на Атанасов не се доказали, след като колегията събрала материали, предоставени от прокуратурата и следствието, преглед на записа от срещата на Цацаров със следователите и изслушването на Бойко Атанасов.

Председателят на Етичната комисия обясни, че имало лек законодателен проблем заради двойното подчинение на следователите, които хем са под ръководството на прокурор, хем са и административно подчинени на ръководителите на следствените отдели, които могат да ги местят от отдел в отдел по свое усмотрение.

По думите на Юлиана Колева именно това причината Атанасов да си създаде „собствена представа“ защо е преместен два пъти.

Елка Атанасова подчерта, че докладът от проверката е качен едва тази сутрин и тя не знае въз основа на какви материали е подготвен. Атанасова бе категорична, че докладът не дава отговори на много въпроси. „Не успях да си отговоря на въпроса дали от изнесеното от него поне едно нещо отговаря на истината. Но не успях да разбера защо не отговаря. Факт е, че местен и то просто така“, каза тя и заяви, че би следвало преди докладът да бъде приет за сведение, би следвало да се окомплектова с материали по проверката.

Думите й предизвикаха реакция от главния прокурор, според който Атанасова прави „крачка напред, две назад“. А това било така, защото не посочила кои са въпросите без отговор. „Ако вляза във вашата позиция ще кажа, че в доклада няма грам отношение, че Цацаров е купил смартфони на секретарките си, но не е купил техника за разследване. Няма дума.

Бойко Атанасов за СРС-тата: Ръководството на прокуратурата е покрила всички факти

Подозренията ми са, че се прикриват доста смущаващи факти и административни нарушения. Не съм запознат в детайли с фактите, за да мога ...

Основният въпрос е има ли шпицкоманда, която гледа делата срещу властта“, заяви Цацаров и напомни, че нито един колега на Атанасов не го е подкрепил по време на срещата на главния прокурор със следователите.

„Никой няма да го направи този герой, който той иска. Твърдения, че ще му подхвърлят наркотици… Богомил Райнов или връщания много назад… Ще го питам кои дела срещу членове на ВСС, когато вие трябва да гласувате, по моята воля ги възобновявам“, каза главният прокурор.

Румен Георгиев и Румен Боев се солидаризираха, че докладът отговаря на всички поставени въпроси. Магдалена Лазарова също подчерта, че се цитират документи, с които членовете на прокурорската колегия не са запознати. „Не съм имала достъп до тази папка, а и преди етичната комисия да приключи проверката, не ми е било работа да се интересувам. Предстои избор за СГП и е хубаво да се изчистят нещата преди него“, каза тя.

Елка Атанасова възрази на Цацаров и посочи, че единственото, което е искала да каже е, че не желае да се сочи, че прокурорката колегия е приела за сведения един доклад, който е непълен и „Атанасов да разказва, че нещо не е проверено“. „Докладът можеше да бъде и доста по-добър“, категорична бе тя.

В крайна сметка докладът бе приет с пълно мнозинство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество