Протест пред Съдебната палата срещу избора на Сарафов (СНИМКИ)

1843
Протест пред Съдебната палата срещу избора на Сарафов (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

С искане за съдебна реформа граждани се събраха пред Съдебната палата в София. Според протестиращите смяната на бившия главен прокурор Иван Гешев с Борислав Сарафов не е реформа. На протеста са и депутати от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Те разпънаха транспарант с надпис “Съдебна реформа сега”.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков говори пред протестиращите. „Истината е, че днес съм тук не като политик само, а и като гражданин, защото все повече осъзнавам, че гаранцията за промяна са хората, които застават зад нея“, посочи той. Според него промяната на Гешев със Сарафов е разочарование, но именно вкарването в ПВУ на закона за разследване на главния прокурор е довело до премахването на Иван Гешев.

Протест иска оставката на Борислав Сарафов (СНИМКА)

Протестно шествие ще поиска оставката на избрания за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Инициативата е ор...

„За нас беше теоретично да се разследва главния прокурор, но за него това не беше теоретично. Това напрежение, което се случи предизвика трусовете от последния месец. Това разместване може да не е това, на което се надявахме, но заедно систематично променихме някой неща. Сарафов влиза, знаейки, че може да бъде разследван. Тези малки промени се случват“, каза Петков.

Той подчерта, че хората в правителството са там с кауза и са готови, ако линиите бъдат преминати, да подадат оставка. „Те няма да могат да използват нашата енергия, за да продължат съществуващата система“, категоричен е Петков.

Румяна Христова е една от излезлите на протест тази вечер. Пред БГНЕС тя посочи, че е действащ юрист с повечр от 30 години стаж. „Дойдох заради това безобразие, което се случва във ВСС и заради тяхното незаконосъобразно решение само от прокурорската квота да изберат и.д главен прокурор Борислав Сарафов. В крайна сметка смениха Гешев, за да сложат нов Гешев, който се казва Сарафов“,каза тя. Според нея това е бил най-лошият вариант, който е можело да се направи.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ също се включи в протеста и посочи, че протести като този вече се правят 10-та поредна година. „Изборът на Сарафов по никакъв начин не е някаква промяна, а потвърждава политиката, която се случва в последните години -ВСС инсталиран от определени политически олигархични кръгове да си избира следващия главен прокурор. Ние се противопоставяме на това и искаме да направим такива промени в Конституцията, които да не позволяват политически олигархични кръгове да си избират главен прокурор.”, коментира той. Според него новият ВСС трябва да избере следващия главен прокурор.

Кирил Петков обяви, че ще обсъждат оставка, ако ГЕРБ продължи да изменя договорката (ВИДЕО)

Потенциално - да. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков отговори на въпрос ...

Преди седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ функциите на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 14 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 13 май 2024 г.

Къде ще почивате това лято: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Доброволци от Yettel засадиха близо 1300 дръвчета в Новата гора на София

Кой е онзи, когото наричаме „аз“ (ВИДЕО)

Времето утре - 14 май 2024 г.

Централни хали отварят врати на 23 май

Александър Везенков, Райчо Райчев или Георги Господинов: Кой ще стане Мъж на годината?

Бивш главен секретар атакува служебния министър на електронното управление за машинния вот

Прокуратурата и МВР координират работата си за изборите на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com